Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Sluta schappa, pappa!

Är mammor verkligen bättre utbildade på att torka spyor och snyta grönsnor?

Annons
Pappors uttag av vab-dagar har ökat med en procent på tio år. Foto: Isabell Höjman / TT

Februari kallas i familjefolkmun för vabuari. Barnen går till förskolan och virus och bakterier hoppar på dem likt flugor till en kvarglömd sockerbulle på altanen en solig sommardag.

Är det inte febertoppar, grönsnoriga näsor och nattvakande öroninflammationer så kaskadkräks snart hela familjen i den fruktade vinterkräksjukan. Det här kommer vare sig som någon överraskning för småbarnsfamiljerna eller Försäkringskassan.

Så här ser det ut helt enkelt. Enda trösten är att det blir bättre när barnen blir större och förhoppningsvis utvecklar ett bättre immunförsvar.

Är då mödrarna bättre skickade att snyta grönsnor och torka spyor, bygga lego med en feberrusig treåring eller truga ner en halv banan i matvägraren?

Knappast. Och får man ingen övning uteblir självfallet färdigheten.

För tio år sedan så stod männen för 37 procent av vab-dagarna (där vab är en förkortning av vård av barn) under 2006.

Förra året visar Försäkringskassans statistik att männens uttag av vab-dagar ökat med en hel procent, till 38 procent. Föga imponerande.

Om pappors uttag av vab-dagar har ökat med en procent på tio år så kan man befara att det kommer att gå lika långsamt som en annan strävan: lika lön för lika arbete.

Liberaler brukar hävda att ansvarstagandet för barnen måste bli mer jämlikt. Reformer med pappamånader och ett mer jämlikt utnyttjande av den generösa föräldraförsäkringen möts alltid av högljudda protester från de konservativa: Låt föräldrarna bestämma själva!

Det har väl hittills gått så där, kan man konstatera. Om pappors uttag av vab-dagar har ökat med en procent på tio år så kan man befara att det kommer att gå lika långsamt som en annan strävan: lika lön för lika arbete.

I Hälsingland har vi en kommun där papporna utmärker sig särskilt när det gäller att undvika att vårda sina sjuka barn: Ljusdal hamnar på plats 284 av 290 kommuner.

I söndags diskuterades mansrollen i SVT:s Idévärlden . Journalisten och författaren Emma Leijnse driver tesen att jämställdhetskampen i stället borde ägnas de frånåkta männen. Flickor har under väldigt lång tid klarat skolan mycket bättre än pojkar, vilket gör att pojkarna, när de blir vuxna män, förlorar makten över sina liv. Ingen revolutionerande teori. Leijnse har naturligtvis rätt i att hela samhället tjänar på att lyfta frågan.

Om pappor inte ska känna sig utanför i familjen, är det en bra början att knyta an till sina små barn. En lika självklar pappa-rättighet som skyldighet.

Mer läsning

Annons