Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattechocken mot Norrland som S mörkar

Annons

Regeringen vill införa en vägslitageskatt för tung lastbilstrafik. Förarbetet till denna blivande skatt pekar nu tydligt i miljöpartistisk och landsbygdsfientlig riktning.

Under tisdagen, vid en hearing med berörda näringar och myndigheter, presenterade den av regeringen tillsatta Vägslitageskattekommittén ett preliminärt förslag. Detta förslag ger en tydlig indikation om vartåt det lutar.

Tung trafik längs E4:an.

Av presentationen, som ledarredaktionen har tagit del av, framgår det att utredarna vill ha en skatt på över 24 kronor milen. En skattechock som vida överstiger de 14 kronor per mil som den statliga utredningen "Skatt på väg" förordade 2004.

Inte nog med att skatten skulle bli hög, den skulle heller inte på något vis skona landsbygden. Någon geografisk differentiering mellan stad och land föreslås nämligen inte. Det ska bli samma skatteuttag i hela vägnätet och utländska och svenska åkare ska behandlas likvärdigt. Särbehandling av vissa branscher ska heller inte komma på fråga. Med tanke på att Sverige måste följa EU-rätten, är det inte alls särskilt konstigt att likformighet och likabehandling ses som den framkomliga vägen.

Det visar sig alltså att det inte alls är så lätt att skona vare sig landsbygden, Norrland eller utsatta branscher som socialdemokratiska politiker har förespeglat väljarna. En kilometerskatt – för det är det som ordet vägslitageskatt egentligen står för – skulle med andra ord slå hårt mot företag i Norrland. Precis som kilometerskattens kritiker hela tiden har påpekat.

Tunga lastbilstransporter orsakar givetvis slitagekostnader, och det går absolut att argumentera för att näringslivet bör stå för dessa. Men av Vägslitageskattekommitténs beräkningar framgår att de kvarvarande samhällsekonomiska kostnaderna, som alltså inte redan betalas, bara uppgår till runt 3-4 kronor per mil.

För skogsindustin och livsmedelinsdustin, två transportintenvia näringar, kan vägslitageskatten få tydliga konsekvenser. Timmer- och mjölktransporter fördyras.

Om det bara handlade om att få företagen att "göra rätt för sig" skulle skatten således kunna sättas betydligt lägre. Men att täcka kostnader har aldrig varit hela det rödgröna syftet. Det handlar också om att få in pengar till staten och om att styra om trafik från väg till järnväg. Man dock med rätta fråga sig varför transporter i glesbygd ska straffbeskattas på ett sätt som med all säkerhet kommer att hota viktiga arbetstillfällen. Och om det är tågtransporter man vill gynna borde moroten vara ett bättre redskap. Om det finns bra järnvägsnät med rätt sträckning och underhåll, och om det byggs omlastningsterminaler för att svara mot industrins behov, kommer de företag som har möjlighet att välja tåget.

Från och med 2017 kommer dieselskatten dessutom att höjas år från år. I kombination med en kilometerskatt på tunga transporter innebär detta ett hårt slag. Vill S-politiker med ett hjärta som klappar för Norrland, exempelvis riksdagsledamöterna Ingemar Nilsson och Isak From, verkligen försvara en sådan regeringspolitik inför väljarna på hemmaplan?

Riksdagsledamoten Ingemar Nilsson (S) från Sundsvall kan behöva stå till svars för skattehöjningar som slår mot norrländsk industi.

Ett preliminärt förslag är förvisso inte ett slutgiltigt förslag. Men att Vägslitageskattekommittén pekar ut detta som den framkomliga vägen är mycket illavarslande. När hotet om en Norrlandsfientlig straffskatt på avstånd nu rycker närmare bör alla ha klart för sig att det är MP och S som ligger bakom projektet. Det är deras idé, deras utredningsdirektiv och deras kommitté. Det är regeringspartiernas fel att norrländska företag hotas av piskan.

Det hedrar borgerliga politiker som Edward Riedl (M) och Anders Åkesson (C) att de så tydligt kritiserar denna politik.

Riksdagsman Edward Riedl (M) varnade tidigt för de negativa konsekvenserna av en kilometerskatt.

Regeringen borde nu lyssna till varningsklockorna. Straffa inte ut Norrland för då får ni norrlänningarna emot er.

Mer läsning

Annons