Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrota idéerna om självständighet och gör Norrland till ett skatteparadis

/
  • Bör Lule älv markera gränsen till det svenska skatteparadiset?

Annons

Konkurrens mellan olika alternativ är en viktig förutsättning för människors frihet och välstånd. Det gäller inom politiken såväl som inom ekonomin. Ett system där flera politiska partier konkurrerar med varandra är att föredra framför ett där endast ett parti finns att välja på.

På motsvarande sätt säkras friheten bäst genom många, små och självstyrande politiska enheter, i fredlig konkurrens med varandra.

Det är inte för inte som flera av mänsklighetens guldåldrar utgjorts av perioder med små, självstyrande, konkurrerande politiska enheter. Det antika Grekland och renässansens Italien för att nämna några. Aristoteles menade att stadsstaten var den naturliga politiska enheten, endast genom den kunde medborgarnas inflytande över samhället förverkligas.

Drömmen om en gränslös värld är i själva verket drömmen om en global världsordning. Det räcker med att titta på FN för att få ett hum om hur en sådan skulle fungera.

Idag ser vi två motsatta tendenser. Vi har ett politiskt etablissemang som drömmer om allt större sammanhängande politiska enheter, med en aldrig sinande mängd arbetstillfällen för just det politiska etablissemanget. I Bryssel drömmer man alltjämt om en ever closer union.

Den andra tendensen är nämligen separatistiska strävanden på allt fler håll i Europa. Storbritannien har röstat för ett utträde ur EU och Skottland röstade nyligen om självständighet från Storbritannien. Liknande röster hörs på annat håll: I Spanien vill baskerna och katalanerna bryta sig loss. I The Economist spekulerades nyligen om vad det skulle innebära för EU om Italien lämnade unionen.

I Sverige har vi fått Jokkmokksupproret. Människor i övre Norrland känner sig utnyttjade eftersom det välstånd som springer ur skogen, malmen och vattenkraften inte kommer dem till del. I Expressen (8/8) föreslog Lotta Gröning att Norrland skulle rösta för självständighet. Det är en nyttig påminnelse för makthavare i Stockholm.

Lätta på strandskyddet och öka möjligheten till attraktiva boenden.

Sverige behöver dock inte splittras för att göra Norrland great again. Genom att lätta på många av de regleringar som hämmar glesbygden idag skulle Norrland åter kunna blomstra.

Låt kommunerna ta kontrollen över sina utgifter likväl som sina intäkter. Låt invånarna själva bestämma vilken nivå av service de vill ha och låt skattetrycket bli en konkurrensfaktor mellan kommuner. Lätta på strandskyddet och öka möjligheten till attraktiva boenden. Sänk bensinskatten så att det går att ta sig fram. Sluta missgynna små jordbruk och markägare.

I Eskilstuna upprättades 1771 en fristad för metallindustrin. De som flyttade dit befriades från alla skatter. Metallarbetare från hela landet och utlandet flyttade dit och industristaden blomstrade i hundratals år. Ett djärvt förslag vore att skattebefria företag som placerar sitt huvudkontor och sin produktion, låt säga, norr om Lule älv.

Mer läsning

Annons