Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrotnisse och hans vänner undanbedes

/

Annons

Man ska plocka upp sitt eget skräp! Det får svenska skolbarn lära sig redan vid späd ålder. Den som vill vara "miljöhjälte" lämnar inte plastförpackningar efter sig, för då skadas naturen.

Man kan fråga sig vad i dessa självklarheter som vuxna människor har svårt att förstå.

Tidningen Nordsverige (4/8) uppmärksammade i veckans nummer hur tandlös 2011 års lag om förbud mot nedskräpning tycks ha blivit. Under januari och februari hade endast två böter skrivits ut i de fyra nordligaste länet. Och som alla ser och inser beror detta inte på att beteendet plötsligt skulle ha blivit klanderfritt.

Nedskräpningen fortsätter att kosta pengar och ställa till problem. Kor förblöder när skärvor av tomburkar slinker med i ensilaget, plast sprids i havet och på land, och landets kommuner får årligen betala ett par hundra miljoner för renhållningsarbetet. Samtidigt bidrar förfulningen inte sällan till en känsla av otrygghet i nedgångna områden.

Det gäller att inte se mellan fingrarna när överträdelser begås, men vad som krävs är en kombination av piska och morot. På sina håll borde ingripandena mot fastighetsägare, som låter den egna tomten förvandlas till en soptippsliknande anskrämlighet, komma betydligt tidigare.

En prioriterad åtgärd för att få bort de många skrotbilarna borde vara att återinföra skrotbilspremien, medan det lågintensiva nedskräpandet kan kräva andra åtgärder. Håll Sverige Rent förordar att dagens skräpbot borde förvandlas till en avgift som kommunerna kan ta ut. Detta kan vara en framkomlig väg och den föreslagna förändringen skulle också ge kommunerna en viss kompensation.

I grund och botten är det givetvis ett personligt ansvar som brister. Frågan är bara varför.

Lär av barnen. Bli en miljöhjälte.

Mer läsning

Annons