Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smutsig facklig byk

Annons
DN-journalisten Maciej Zarembas avslöjade i går verkligheten bakom lögnerna när sju svenska fackförbund blockerade ett skolbygge i Vaxholm förra året! En byk där främst Byggnads avdelning ett stod för de smutsigare inslagen.
I december 2004 fick vi svenskar oss till livs att våra fackföreningar kämpade för att Lettiska arbetare på ett skolbygge i Vaxholm skulle få rättvisa löner. Men Maciej Zarembas artikel visade att det aldrig var meningen att det lettiska företaget som hade entreprenaden skulle ha en chans att teckna kollektivavtal. Bakom spelet för gallerierna utsatte byggnadsettan det lettiska företaget för utpressning genom att kräva att letterna skulle ha 145 kronor i timmen (det framgår av handlingar som finns i AD där fallet prövades).
Påståenden om att Byggnads ville värna letternas rättigheter var således rent nys. I stället lade fackförbundet ribban så högt att en överenskommelse blev omöjlig. Resultatet blev det väntade: det lettiska företaget blockerades och tvingades avbryta bygget, därefter var konkursen ett faktum. Byggnads "hjälpte" således letterna att åka hem till Lettland utan vara sig lön enligt normala svenska mått mätt, eller den lön som erbjöds under byggtiden i Vaxholm (enligt Maciej Zaremba tre gånger så hög som i Lettland).
De baltiska arbetarna gavs aldrig andra möjligheter än att följa den uppmaning svenska LO-ombudsmän skanderade utanför skolbygget i Vaxholm: "Go home".
Tilläggas skall att Byggettan inte bara lyckades blåsa snart sagt hela det svenska folket och den svenska mediekåren i sin kamp för "svenska kollektivavtal" och för att "hjälpa letterna". Byggnads lurade av allt att döma också sina kollegor i de övriga fackförbund som deltog i blockande av bygget. Kravet på en timlön på 145 kronor i timmen ligger nämligen avsevärt över medellönen för en svensk byggnadsarbetare. Men det var ju som sagt aldrig meningen att något avtal skulle skrivas på ...
Att ett fackförbund jobbar för att skydda sina egna medlemmar även om det går ut över andra fackförbunds medlemmar är trots talet om solidaritet väl känt. Det handlar helt enkelt om att till varje pris skydda sina egna intressen. De avslöjanden Maciej Zaremba gjort som väcker mest vämjelse, är dock den utstuderade taktiken att framställa sig som alla goda fackliga gåvors givare. Detta till människor oavsett dessas nationalitet trots att enda syftet var att till varje pris hålla uppe de egna lönerna genom att hålla byggnadsarbetare från andra länder utanför Sverige.

"Syftet var att till varje pris hålla uppe de egna lönerna

Mer läsning

Annons