Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden måste tillföras mer resurser

/

Socialnämnden i Sundsvalls kommun är underfinansierad, och har så varit i några års tid.

Annons

Det torde vara uppenbart för alla som försöker sätta sig in i frågan. Trots detta fortsätter den styrande majoriteten – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet – att hävda motsatsen.

Det finns garanterat områden där man på kan minska kostnaderna, men socialnämndens problem är inte primärt att verksamheten kostar för mycket utan att nämnden har tillförts för lite pengar i de senaste årens budgetar.

Underskottet för hemtjänsten i Sundsvall väntas enligt den senaste prognosen öka från 45 miljoner kronor ifjol till 70 miljoner i år.

Socialnämndens ordförande Malin Larsson (S) säger till SVT Nyheter Västernorrland (det som tidigare hette Mittnytt) att man ska titta på andra jämförbara kommuner för att se hur man gör där. Titta då gärna också på hur stora anslag socialnämnderna får i dessa kommuner.

Just socialnämnderna brukar ofta vara kommunalpolitikers stora huvudbry. Kostnaderna drar ofta iväg och budgetarna överskrids. Det är inte för att politiker och tjänstemän inom socialområdet har svårare att hushålla med begränsade resurser än sina kolleger i andra kommunala nämnder. Det bottnar i stället i att en stor del av en socialnämnds verksamhet är sådant som kommunen inte kan smita ifrån. Det slås fast i socialtjänstlagen vilka tjänster kommunen är skyldig att erbjuda. Att avstå ifrån att utföra vissa uppgifter vore att strunta i lagen, då struntar man – med rätta – hellre i de fastslagna budgetramarna.

Larsson säger också att man måste se över hur mycket man betalar per hemtjänsttimme, så att man inte ger för hög ersättning. Det låter förstås rimligt. Men kommunens egen hemtjänst är den dominerande utföraren på marknaden. Så en sänkning av ersättningen skulle minska socialnämndens utgifter, men det skulle samtidigt minska den kommunala hemtjänstens intäkter. Det blir i slutändan ingen större besparing utan mest en omflyttning av pengar inom kommunen.

Det är klart att det kan ses som en oroväckande utveckling att antalet hemtjänsttimmar ökar. 100 000 fler hemtjänsttimmar fakturerades i fjol jämfört med året innan.

Det låter mycket, men i praktiken är det inte anmärkningsvärt mycket.

I Sundsvall finns ungefär 1650 personer som på olika sätt får hjälp av hemtjänsten. Delar vi 100 000 timmar med 1650 personer så ger det ungefär 60 timmar per person och år. Det är en dryg timme i veckan. Det kan vara skillnaden mellan att få sitta inne på sitt rum hela dagarna och att få komma ut i friska luften en stund. Det är inte rimligt att säga att det är där socialnämndens stora problem ligger.

Som jag har konstaterat tidigare på ledarplats så måste kommunens politiska majoritet blir bättre på att prioritera vad man vill satsa på och vad som får stå tillbaka. Den kommunala kärnverksamheten, som hemtjänsten och egentligen hela socialtjänstens verksamhet, måste prioriteras upp. Pengarna till detta får helt enkelt hittas någon annanstans.

Mer läsning

Annons