Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Barn har rätt till frihet från religion

Annons
Den kristna skolan Oasen som flera gånger kritiserats av Skolverket för att inte följa skollagen.

Socialdemokraterna går till val på att förbjuda religiösa friskolor. Liberalerna är inne på samma linje. Samtidigt har regeringen tillsatt en utredning om konfessionella friskolor som ska presenteras i december. Bland annat ska man utreda om ett förbud skulle kunna strida mot Europakonventionen.

Redan i dag är det förbjudet med konfessionella inslag i undervisningen. Men skollagen skiljer på undervisning och utbildning. Förenklat kan man säga att undervisning är lektionstiden medan utbildning innefattar raster, måltider och annan verksamhet utanför lektionstid.

Religiösa friskolor får ha konfessionella inslag i utbildningen om än inte i undervisningen, men dessa inslag måste vara frivilliga för eleverna att delta i.

Frivilligheten är nyckeln här. Den är i praktiken omöjlig att garantera, och Skolverket har visat sig inte klara av att hålla efter skolorna så att detta efterlevs.

Religionsfrihet är en viktig frihet, inskriven i grundlagen. Men det är en frihet, och inte en rättighet att påtvinga andra sin religion. Även om föräldrar har rätt att fostra sina barn i vilken trosinriktning de vill bör även barn ha rätt att säga nej till religion. Barn som växer upp i religiösa familjer bör därför ha rätten att åtminstone på skoltid få tillgång till andra livsåskådningar och möjlighet att fatta egna upplysta beslut.

LÄS MER: Religion är frihet att välja religion, eller ingen alls

Det säger sig självt att ett barn som matas med samma religiösa uppfattningar både hemma och i skolan får svårare att göra det egna valet.

Den kristna skolan Oasen i Sundsvall har flera gånger kritiserats av Skolverket för att de brutit mot skollagen genom att ha konfessionella inslag i undervisningen. Bland annat fick eleverna lära sig att homosexualitet kan botas med förbön. Vid ett tillfälle rev man ur sexualundervisningssidor ur biologiboken för att man inte ville att eleverna i sexan skulle behöva se dessa, samtidigt som man visade grafiska abortfilmer med det tydliga budskapet att abort är fel.

Trots detta har skolan fortsatt att undervisa och kritiken från Skolverket har återkommit med jämna mellanrum. Senast 2016 riktades skarp kritik mot skolan för brister i bland annat elevhälsan.

Oasen är inte den enda religiösa friskolan som trots upprepad kritik och förelägganden från Skolverket fortsätter som om inget hänt.

Förbud kan verka drastiskt, men om man gör som man alltid har gjort blir det som det alltid har blivit. Fler och tätare kontroller gör knappast skillnad om även skolor som upprepade gånger bryter mot lagen får fortsätta bedriva undervisning. Barnen förtjänar bättre, därför bör religiösa friskolor förbjudas.

Mer läsning

Annons