Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Det kan vara direkt livsfarligt att trotsa myndigheternas uppmaningar

Artikel 24 av 30
Sommartorkan 2018
Visa alla artiklar

Annons

Jag är ingen vän av överförmynderi eller omotiverade förbud.

Människor måste ha största möjliga frihet att fatta egna beslut, och ansvar för dessa.

Men det finns tillfällen när man bör lyssna på myndigheterna och göra som de säger. När trots kan vara direkt livsfarligt.

Ett sådant tillfälle är nu. Ta eldningsförbudet på allvar. Spara på vattenförbrukningen.

Jag har sett kommentarer flimra förbi i mina sociala medier-flöden. Kommentarer från personer som tvärsäkert hävdar att det inte är någon större brandrisk nu än i vanliga fall. Som på fullt allvar påstår att bränderna skulle vara medvetet anlagda av någon som vill förstöra, och att värmen skulle bero på att det brinner.

Andra kanske inte misstror myndigheter men har en övertro på sin egen förmåga

Jo det är helt sant. Det finns tydligen svenskar som har en sådan radikal misstro till myndigheterna att de struntar i VMA - Viktigt meddelande till allmänheten. De ignorerar de fakta som finns angående torkan som är värre än på mycket länge. De menar att vi haft varma somrar förr och då rökte folk mer så varför brann det inte lika mycket då?

Andra kanske inte misstror myndigheter men har en övertro på sin egen förmåga och saknar respekt för elden. "Det har ju gått bra förr, höhö". Dessa personer är desamma som gärna kryper under bommarna vid järnvägen, och fullständigt struntar i att de orsakar tågförseningar och faktiskt också riskerar att det händer en olycka.

När räddningstjänsten går ut med eldningsförbud, när SMHI varnar för höga temperaturer, när geologer säger att grundvattennivåerna sjunker och att det kan bli kris om det inte kommer regn snart, då är det varningar att ta på största allvar.

Dessa instanser finns inte till för att jävlas med medborgarna. De finns till för att upprätthålla någon slags ordning, se till att Sverige fungerar och för att säkra upp tillgången till exempelvis vatten, och förebygga katastrofer.

Att de inte alltid lyckas, att resurserna redan använts till bristningsgränsen för att bekämpa de skogsbränder som nu rasar över hela landet, är inte ett skäl att misstro deras varningar, att strunta i uppmaningar. Tvärtom.

Det är inte myndigheternas fel att det brinner.

Vi medborgare har eget ansvar. Inte bara för oss själva och våra närmaste, utan för hela samhället. Det är inte statens fel om vattnet tar slut, åtminstone inte om folk trotsar uppmaningar att spara på vatten.

Det är inte myndigheternas fel att det brinner. Men vi medborgare kan göra vårt yttersta för att hindra att fler bränder uppstår, genom att vara försiktiga med elden.

Knappast någon förespråkar avskaffandet av trafikregler. De är nödvändiga för att det inte ska innebära omedelbar livsfara att sätta sig i bilen. Det är i och för sig farligt, men risken att förolyckas är ändå liten, tack vare gemensamma regler som finns för att förebygga olyckor. Regler som gör att systemet fungerar.

Vissa tycks i och för sig stå över även trafikreglerna. Och det går ju bra att köra om i uppförsbackar ända till den gången man får möte och inte hinner undan. Det brukar bara hända en gång. Dessutom brukar det kunna drabba andra, hårt.

Räddningstjänstens påbud i detta läge handlar inte om byråkratiska principer. De handlar om att rädda liv och materiella värden.

Myndigheterna finns till för medborgarna, de är inte emot oss, även om vissa byråkratiska beslut absolut för individen kan upplevas som att man blir motarbetad av aktuell instans.

Men tro mig. Räddningstjänstens påbud i detta läge handlar inte om byråkratiska principer. De handlar om att rädda liv och materiella värden.

Om vattnet tar slut kommer vi alla att drabbas. Därför är det upp till oss alla att göra vad vi kan för att inte låta det hända.

LÄS MER: Räddningstjänsten är inte rustad för extremvädret som kan vara det nya normala

Alla artiklar i
Sommartorkan 2018
Annons