Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Fullständigt absurt när socialdemokrater använder fullskalig SD-retorik

Annons
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och Finansminister Magdalena Andersson (S) Foto: Janerik Henriksson

I en uppmärksammad artikel i DN talar finansminister Magdalena Andersson (S) om barnfattigdom, något hon ser som ett stort problem. Problemet jag ser är att artikeln genomsyras av tanken att barnfattigdomen beror på asylinvandringen, eftersom majoriteten av de barn som lever i barnfattigdom är barn till utrikes födda.

Det är fullständigt absurt att läsa hur en Socialdemokratisk finansminister använder klockren SD-retorik, den som gör gällande att alla våra problem beror på invandringen, och löses genom att minska på densamma. Allt hade varit bättre om vi inte släppt in så många, och sämre om vi hade fortsatt vara mer generösa. Flera av citaten hade lika gärna kunnat komma från Jimmie Åkesson.

Samtidigt representerar Andersson ett parti som genom många år i regeringsställning haft alla möjligheter att förbättra integrationen och minska barnfattigdomen, utan att ha gjort särskilt mycket åt den saken. Att hon uttalar sig som hon nu gör och ger SD vatten på sin kvarn är ingenting annat än olyckligt, och anmärkningsvärt.

Det stämmer att det är barn till invandrade som löper störst risk att hamna i barnfattigdom, bland annat beroende på dåligt förd integrationspolitik. Men menar Andersson verkligen att lösningen för dessa barn är att inte släppa in dem eller ge dem asyl i Sverige? Alternativet är i många fall att de hamnar under mycket svårare omständigheter, i absolut fattigdom och inte som i Sverige – relativ fattigdom jämfört med hur det ser ut i övriga samhället.

Förra veckan hävdade justitieminister Morgan Johansson (S) på Twitter att satsningen på gratis kollektivtrafik åt unga under sommarlovet möjliggjordes tack vare åtstramningen av migrationspolitiken.

Nästan dagligen kommer uttalanden från socialdemokrater som lika gärna kunde ha varit uttalade av sverigedemokrater. Detta trots att S mycket väl vet att den metoden inte är särskilt fungerande när det kommer till att vinna tillbaka förlorade väljare.

Det enda dessa ministrar gör är att legitimera SD.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har på sitt öppna Instagramkonto gått till hårt angrepp mot Andersson och menar att hon tycks ha gett upp, medan hon själv tänker fortsätta att stå upp för medmänsklighet och internationell solidaritet.

Det märks att det är valår. Att regeringssamarbetet mellan MP och S oundvikligen går mot sitt slut. Jag bävar inför de alternativ som kan komma att uppstå med tanke på hur retoriken skärpts och allt fler står upp och skriker att det är invandrarna som är problemet.

(Det är det inte.)

Visst finns problem som kommer i samband i invandringen, och visst uppstår kostnader i mottagningsskedet. Men vi är ett av världens bästa länder att leva i enligt en lång rad internationella rapporter och undersökningar, vår ekonomi går som tåget, arbetslösheten sjunker även bland utrikes födda och sysselsättningen ökar.

När om inte nu ska vi då vara solidariska? När om inte nu ska vi göra satsningar på integration istället för att stänga gränserna? När om inte nu kommer vi att ha råd att stå upp för asylrätten?

Mer läsning

Annons