Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Jämställdhet kommer inte gratis – just nu stagnerar utvecklingen

Annons
Det är trångt på landets förlossningsavdelningar, något som kan vara en av orsakerna till att Sverige halkar efter i jämställdhet när det gäller hälsa. Foto: Johan Engman

Samtidigt som #metoo-rörelsen var som intensivast förra hösten publicerade World Economic Forum (WEF) sin årliga rapport över jämställdheten i världen. En dyster sådan, eftersom den visade att jämställdhetsutvecklingen stagnerar efter att ha varit på frammarsch de elva åren dessförinnan.

Och om vi i Sverige trodde att vi var världsbäst på det här med jämställdhet är det dags att vi gör avbön. Nästan oavsett vilka parametrar som mäts halkar vi efter, och sammantaget är Sverige nu världens femte mest jämställda land eftersom Rwanda gått om oss. Orsaken till att Rwanda klättrat snabbt är folkmordet 1994 som tvingade kvinnor att fylla platserna efter alla män som mördats.

På området hälsa och överlevnad ligger Sverige på plats 112 av 144. Det betyder inte att vi har särskilt hög dödlighet eller att svenska kvinnor har mycket sämre hälsa än andra, utan beror glädjande nog på att de flesta länder är näst intill helt jämställda på detta område. Men i Sverige går det åt fel håll, och orsaken kan härledas till bland annat försämringar i förlossningsvården. Också när det kommer till utbildning halkar Sverige efter, ner till plats 37. Utbildning är också ett av de områden där majoriteten av de jämförda länderna ligger bra till.

I ett jämställt samhälle ökar tillväxten, varför WEF sedan år 2006 publicerat sin årliga rapport. Detta är den första som visar på stagnering. Tidigare har man gjort bedömningen att det ska ta lite drygt 80 år innan gapet mellan män och kvinnor försvunnit globalt, men nu har man skrivit upp den siffran och menar att med dagens utvecklingstakt kommer det att ta 100 år från och med nu. När det gäller ekonomisk jämställdhet räknar man med att det kommer att ta hela 217 år innan världen är jämställd.

Detta är siffror att ta på största allvar. Inte minst för Sveriges del bör vi fråga oss varför vi halkar efter när det gäller tillgång till arbete och inkomst? Delvis kan det bero på hög invandring, och att i gruppen nyanlända är det främst kvinnorna som har svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden. Men det bör inte påverka lönegapet mellan män och kvinnor som har ett arbete. Det gör däremot uttaget av föräldraförsäkringen, som även den slår negativt mot nyanlända kvinnor.

I en värld där kvinnor har lika mycket makt och lika mycket ekonomisk frihet som männen kommer också våldet mot kvinnorna och de sexuella övergreppen att minska i omfattning.

Här finns alltså en hel del att göra, också inom områden som inte mäts av WEF. Dit hör våld mot kvinnor och sexuella övergrepp. Men dessa saker går hand i hand med ekonomisk utveckling. I en värld där kvinnor har lika mycket makt och lika mycket ekonomisk frihet som männen kommer också våldet mot kvinnorna och de sexuella övergreppen att minska i omfattning.

Det är en värld som enligt WEF ligger över 200 framåt i tiden. Det är inte acceptabelt. Nu är det tid att gasa, inte bromsa, jämställdhetsutvecklingen i världen, och i Sverige.

Mer läsning

Annons