Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Missbruka inte vår generösa sjukvård

Annons
Vårdcentralen på Skönsmon, en av alla vårdcentraler dit man bör söka sig om man inte behöver akut vård.

Sverige har hög kvalitet på den medicinska vården, men brister i tillgänglighet.

Det är ett växande problem och det beror inte endast på personalbrist.

Det talas en del om individens eget ansvar. Så som ansvar för klimatet, föräldrars ansvar för att fostra sina barn så att de sköter sig i skolan, och även om att ta ansvar för sin hälsa genom att exempelvis motionera mer, inte röka, och äta rätt.

Mer sällan talas om individens ansvar för att inte överbelasta våra gemensamma välfärdssystem i onödan.

Detta trots att väntetiderna till vårdcentraler och på akuten skulle kunna kortas avsevärt om endast de personer som verkligen är i behov av vård sökte sig dit.

Självklart är det så att man inte alltid vet, att oro över en åkomma föranleder läkarbesök som visar sig ha varit "i onödan". Men det tycks vara en allt mer utbredd uppfattning att minsta krämpa kräver läkarvård, eller åtminstone ett utlåtande, och helst ska problemet också lösas.

Människokroppen är en fantastisk skapelse. I de allra flesta fall tycks den fungera som den ska, reparera sig själv och även tåla att åldras med påföljande funktionsnedsättningar i olika delar. Att det ibland gör ont någonstans betyder sällan att döden är nära. Feber är sällan livshotande, snarare ett tecken på att kroppens eget försvar är i arbete.

Det finns människor som går till läkare för att de upplever sig må dåligt av att äta ett särskilt livsmedel, vad nu läkaren ska göra åt det? Är det inte bara att undvika detta livsmedel?

Det finns också personer som söker läkare och vill ha antibiotika för minsta lilla förkylning, trots att många är virusrelaterade vilket betyder att antibiotika inte hjälper, och trots att vi behöver minska vår användning av antibiotika för att den även i framtiden ska fungera som livräddare vid just livshotande tillstånd.

Ibland är man lite sjuk. Ibland har man lite ont. Det mesta går över om man väntar några dagar.

Det finns personer som uppsöker vårdcentralen med vinterkräksjuka. Det är häpnadsväckande och hänsynslöst med tanke på smittrisken, både för andra besökande och personal på vårdcentralerna.

Ett annat vanligt fenomen är personer med mindre krämpor som tydligen inte kan vänta tills vårdcentralen öppnar på måndag utan söker sig till akuten, som finns till för mer allvarliga och just akuta åkommor. Dessa personer tar resurser från verkligt behövande personer, helt i onödan.

Undantaget är män i den äldre generationen. Där är det många som väntar in i det sista med att söka vård. Det är också ett problem, då sjukdomar som kan botas om man söker hjälp i tid hinner gå för långt.

Vården är en av välfärdens grundpelare, och den kostar nästan ingenting för patienten. Det är synd och skam att detta missbrukas av fullt friska personer med tillfälliga ofarliga krämpor. Framförallt när dessa personer inte kan vänta på tid hos vårdcentralen utan upptar akutmottagningens dyrbara resurser.

Detta trots den utmärkta tjänsten 1177, dit man kan ringa och få råd och även besked om det anses nödvändigt att uppsöka läkare eller inte.

Välfärden är vår gemensamma. Den innebär inte bara en rad rättigheter utan också att vi tar gemensamt ansvar för och är rädda om den.

Sofia Mirjamsdotter är oberoende liberal ledarskribent för Mittmedia, knuten till Sundsvalls tidning.

Läs mer av Sofia Mirjamsdotter här, och följ henne på Twitter eller Facebook.

Mer läsning

Annons