Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Nytt år, nya hårda bud för Försäkringskassan

Annons
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.Foto: Erik Simander / TT

Strax före jul slog Lärarförbundet larm. Försäkringskassans direktiv som gör att många mister sin sjukpeng efter 180 dagars sjukskrivning skapar osäkerhet och oro, i en yrkeskår som redan befinner sig i kris.

Det råder brist på behöriga lärare, en brist som kommer att öka kraftigt de kommande åren.

Samtidigt är lärare överrepresenterade bland de sjukskrivna. På senare tid har flera sjukskrivna lärare uppmanats säga upp sig från sina tjänster för att som det heter "prövas mot hela arbetsmarknaden". Detta trots att det säger sig självt att en sjuk person knappast anses attraktiv på en öppen arbetsmarknad.

Visst kan det finnas personer som skulle klara av ett annat arbete, där situationen på arbetsplatsen är den direkta orsaken till sjukskrivningen. Men på längre sikt löser vi inte det genom att tvinga lärare att säga upp sig utan genom att åtgärda problemen med arbetsmiljön. Vilket visserligen kan vara lättare sagt än gjort, men risken är att sjukskrivningsreglerna bara blir ytterligare ett arbetsmiljöproblem som skapar stress och gör att vissa kanske jobbar sig ända in i väggen med långtidssjukskrivning som följd istället för att pausa innan det är för sent.

Det här är ett problem som inte bara drabbar lärare. På onsdagens publicerades i ST en insändare från representanter för Målarna och Byggnads i Mellannorrland, som kräver att regeringen ser över sina direktiv till Föräkringskassan.

Då Socialdemokraterna befann sig i opposition riktade de hård kritik mot Alliansregeringen och utförsäkringarna från Försäkringskassan. Frågan är om det är bättre att göra som nuvarande regering, och dra undan mattan för personer efter endast 180 dagars sjukskrivning, vilket är vad som görs idag. Allt i akt och mening att minska sjuktalen i Sverige.

Men att uppdra åt Försäkringskassan att minska sjuktalen är som att sminka en gris. Den är fortfarande en gris. Försäkringskassan är den myndighet som ska rycka in när människor behöver. När de redan är sjuka. När de behöver stöd och hjälp. Vill regeringen minska sjuktalen bör insatserna göras någon annanstans. Inte för att inte Försäkringskassan kan och bör bistå med rehabilitering och uppföljning av den som är sjukskriven, men det ska inte vara Försäkringskassans huvudsakliga ansvar att göra människor friska.

Problemet med sjukskrivna lärare bör åtgärdas innan lärarna blir sjuka. Genom förbättrade arbetsvillkor. Inte genom att när det redan gått för långt uppmana sjuka lärare att byta yrkesbana för att de inte mäktar med att arbeta i skolan.

Detsamma gäller alla branscher. Den som är sjuk måste få vara sjuk. Eller som regeringen själv uttrycker det i det pressmeddelande som följde med det nya regleringsbrevet till Försäkringskassan som ska gälla från årsskiftet: "Målet om att nå ett sjukpenningtal som inte överstiger 9,0 dagar är ett samhällsmål, inte ett individmål."

Det var därför med visst hopp jag läste igenom de nya direktiven då jag tänkte att regeringen kanske tagit till sig av kritiken och förstått hur man slår på dem som redan ligger. Men tyvärr finns ingenting i dessa direktiv som tyder på någon förbättring för dem som riskerar att förlora sin ersättning. Det trycks hårt på att Försäkringskassan måste se till att drabbade personer förstår de beslut som fattas, och det står att Försäkringskassan ska samverka med andra myndigheter (främst Arbetsförmedlingen) för att få ut sjuka i arbete.

Det står också uttryckt i siffror hur många som får sjukskrivas varje år och hur lång sjukskrivningsperioden bör vara. Detta utan någon som helst hänsyn till att sjukdom inte kan förutses. Utan hänsyn till att sjukdom inte går att bota genom hårdare regler.

Det är bra att sjuka inte lämnas helt åt sitt öde. Att ingen kan vara sjukskriven i evighet utan att samhället tittar till och fångar upp. Så har det tidvis fungerat tidigare och därför är det självklart bra att Försäkringskassan fått ett tydligare rehabiliteringsuppdrag.

Att sänka sjuktalen är en god ambition. Hela samhället tjänar på att så många som möjligt är ute i arbete. Men samhället förlorar i längden på att sjuka människor slås ut från arbetsmarknaden. Det är en stor samhällsförlust om människor inte längre klarar av att betala sina räkningar och inte ges rimliga chanser att bli friska innan de tvingas ut i arbete efter sjukskrivning.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har tidigare bemött kritik med att säga att en översyn av systemet ska göras, och att åtgärder ska göras "inom kort". Jag trodde naivt att det nya regleringsbrevet skulle innehålla en del av dessa åtgärder. Tvärtom läser jag det som ett tydliggörande och förstärkande av de hårda direktiv som gällt under 2017 och som nu tycks tas till en ny nivå.

LÄS MER: Varken regeringen eller oppositionen bryr sig om de sjuka

LÄS MER: När Försäkringskassan stjälper istället för hjälper

LÄS MER: Det finns pengar till sjukförsäkringen

Följ Sofia Mirjamsdotter på Facebook.

Följ Sofia Mirjamsdotter på Twitter.

Annons