Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Utbrändhet är ingen fantasidiagnos – den måste tas på största allvar

Annons
Avicii/Tim Bergling under sin sista spelning i Sverige, Malmö i augusti 2016.  Foto: Björn Lindgren

En av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige är utbrändhet, eller utmattningssyndrom som det kan heta i läkarintyget. En sjukdom som ökar i omfattning, som kryper allt lägre ner i åldrarna, och som ofta drabbar kvinnor.

Det är en sjukdom som delvis är omgärdad av fördomar. Som att det skulle handla om lathet, bortskämdhet, arbetsovilja. Tvärtom är det ofta de mest ambitiösa människorna som drabbas. De som jobbar hårdast, de som verkligen brinner för det de gör. Brinner man för länge utan ordentliga pauser tar man helt enkelt slut.

Det är också en sjukdom som det är svårt att bli sjukskriven för, särskilt om den blir långvarig. Som om det inte vore en riktig sjukdom. Som om den drabbade fejkar när hen säger att bara tanken på att gå till jobbet får hen att vilja gömma sig under ett täcke och sova för alltid.

När jag ser dokumentären om Tim Bergling, även känd som Avicii, som visades i SVT under påskhelgen, och så sent som i lördags efter det tragiska beskedet om hans bortgång på fredagen, ser jag en film som sätter fingret på exakt vad utbrändhet handlar om. Den finns kvar på SVT Play och jag rekommenderar den varmt, även till den som inte alls är bekant med Avicii sedan tidigare, eller som är ointresserad av hans musik.

Tim Bergling hade sitt drömjobb. Han brann för musiken, för att skriva musik, producera låtar, spela. Han var mycket begåvad och extremt ambitiös. När han slog igenom globalt var han strax över 20 år gammal och började turnera världen över, utan att stanna upp och fundera.

Han hade ju roligt. Andra klarade ju av tempot. Han var älskad av miljontals fans i hela världen. Han tyckte tidigt att det var jobbigt att stå på scen. Innerst inne var han ju en introvert person. Men han kom på att ett par drinkar före spelningen lättade upp.

Först sade hans kropp ifrån. Han blev akut inlagd på sjukhus, opererad, medicinerad. Men knappt uppe ur sjuksängen fortsatte han som om inget hade hänt. Litade på medicinerna. Han var ju ung och frisk egentligen.

Men glädjen försvann. I filmen ser vi hur det blir allt kämpigare för honom att uppbåda den energi som krävs för att göra en bra spelning. Hur han blir allt mer irriterad, inte orkar ta fler beslut. Han tar ledigt. Pausar turnerandet. Mår bättre. Men så fort han ska upp på scen igen slår väggen till. Han känner sig kvävd, talar om hur det känns som om han ska dö. Hela han utstrålar panik.

Även om få kan identifiera sig med Tim Berglings liv, kändisskapet och världsturnerandet, så är det desto fler som kan identifiera sig med hans känslor inför jobbet, när han till slut meddelar att han slutar turnera och ställer in flera av de återstående konserterna för att han inte orkar tänka tanken på en enda spelning till.

Många kan identifiera sig med den oerhörda stress som ett telefonsamtal eller ett mejl som kräver snabbt svar kan orsaka när man redan pressats till det yttersta. Många är det som kan identifiera sig med lättnaden efter att äntligen ha sagt ifrån, ställt in, gjort sig oåtkomlig.

Utmattningssyndrom är inte en fantasidiagnos. Den kan, om man låter den gå för långt, ge bestående hjärnskador. En person som varit utbränd kommer kanske aldrig mer att orka lika mycket som förr. Kommer för resten av livet att tvingas prioritera hårt för att inte krascha igen. Eftersom det är en osynlig sjukdom kan det vara svårt att få omgivningen att ta den på allvar.

Vi vet inte exakt varför Tim Bergling dog, endast 28 år gammal. Men vi vet att han mådde dåligt under en lång period. Att han älskade sitt jobb, särskilt den musikskapande delen. Han försökte anpassa sitt liv, genom att sluta med det energikrävande turnerandet och satsa på det lustfyllda musikproducerandet. Kanske var det för sent. Kanske hade hans död inget samband med utmattningen.

Oavsett så illustrerar filmen om hans liv vad utmattning kan innebära, och omgivningens ovilja att ta den på allvar. Den visar att vem som helst kan drabbas, även en ung man, en uppburen världsartist med miljoner på banken.

Mer läsning

Annons