Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Varför rösta på Sverigedemokraterna om du sympatiserar mer med ett annat parti?

Annons
SD är det parti som har flest potentiella väljare som inte sympatiserar med partiet. Foto: Alexander Larsson Vierth/ TT (Bilden är ett montage.)

Sverigedemokraterna är inte ett parti som andra. Det visar sig också i SCB:s stora partisympatiundersökning vars olika delar släpptes förra veckan och idag.

14,7 procent av väljarna säger sig sympatisera med SD, medan hela 18,5 procent uppger att det tänker rösta på partiet. För de flesta andra partier är förhållandet omvänt, de har fler sympatisörer än väljare.

Detta väcker en del frågor, men ger också ett tydligt besked: SD får många missnöjesröster, från personer som egentligen gillar andra partier bättre men som av någon anledning är besvikna på förd politik.

Kanske är det så att inget av våra riksdagspartier lever upp till förväntningarna. Det är ju också så att få personer tycker exakt lika som ett parti i alla frågor, varför man måste ta det onda med det goda och rösta på det minst dåliga alternativet. I den situationen är det faktiskt helt obegripligt att man väljer att lägga sin röst på ett parti som man inte sympatiserar med, även om favoritpartiet inte är bäst på allt.

Att man väljer att lägga sin röst på ett parti man inte gillar, som heter Sverigedemokraterna, är om möjligt ännu mer obegripligt. Visst, det finns alla möjliga förklaringar, men jag har uppfattat att en del väljer SD för att de vill "röra om i grytan". Jag kan lova att vilket valresultat vi än får kommer det att bli stundvis kaotiskt, det kan bli svårt att bilda regering och om förra eftervalsdebatten var livligare än någonsin kommer den kommande att slå det. Frågan är varför man medvetet vill rösta i syfte att orsaka kaos? Ingen tror väl att det är bra för Sverige?

Historiskt har SD varit ett parti som lockat personer som vill minska invandringen, och rena rasister. Sedan 2015 har det blivit betydligt svårare för flyktingar att ta sig till Sverige. Vi har idag en mycket begränsad och hårt reglerad asylinvandring, och det borde vara tillfredsställande för dessa väljare. Istället är det plötsligt fler som vill fortsätta att minska invandringen ytterligare. Det är som om det inte längre finns någon botten.

Sverigedemokraterna vill inte bara minska asylinvandringen, de vill inte ha den alls. När nu övriga partier anammat en restriktivare politik tar de ett steg till och börjar tala om återvandring. Invandrare som varit här länge ska kastas ut. Personer ska tas ifrån sina medborgarskap. (Detta gäller även infödda svenskar som inte lever upp till SD:s beskrivning av hur man är svensk.)

Om man inte är rasist, om man tror på demokrati och om man inte ens gillar SD, utan bara är missnöjd med något enstaka beslut eller utspel, så bör man kanske ta sig en extra funderare på om SD verkligen är rätt parti att rösta på.

Mer läsning

Annons