Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stå upp mot all extremism

/

Annons

Islamistiska terrordåd göder fascistiska strömningar i samhället. Det är nära nog självklart. Att vi får se attacker mot moskéer är lika väntat som otäckt. Det är förfärande att fascister låter både enskilda muslimer och muslimer i gemen, ta ansvar för dåd som de absolut inte ansvarar för.

Fast därtill finns en på längre sikt ännu farligare, eller i varje fall sorgligare, variant. I DN i går läser jag vad taxichauffören Ibrahim Ba i Paris säger. Ba är muslim.

Självklart kom morden på satirtidningen Charlie Hebdo upp vid varje körning direkt efteråt. Men alla tystnade när Ba förklarade att han själv var muslim.

– Det blev tyst! Helt tyst! Som om de inte vågade säga något. Som om inte jag skulle tycka att det var lika vidrigt som de, säger Ba.

Det hela är tänkvärt.

Jag vet inte ens om jag själv skulle ha reagerat så mycket annorlunda som passagerare.

Det är en svår social situation. Det är lätt att dra alla över en kam även om det är fullständigt orätt att göra så.

Det var grundproblemet när USA:s president Bush besvarade terrorn med sitt ”krig mot terrorismen”, det som senare skapat så många nya islamistiska terrorister.

Tänk så mycket klokare Jens Stoltenberg agerade när han som norsk statsminister manade till nationell enighet efter massmorden på unga socialdemokrater på Utöya! Förhoppningsvis tar Francois Hollande i Frankrike Stoltenberg till förebild snarare än Bush, när de nu aktuella mördarna väl är oskadliggjorda.

Många talar nu, inte minst inom journalistkåren, om hur friheten hotas när medierna och yttrandefriheten angrips. Så rätt så!

Jag vill bara att vi förstår att hotet mot demokratin är lika allvarligt när man likt den norske terroristen angriper unga som vill lära mer och som står för ett samhälle där alla får plats. Svante Säwén

Mer läsning

Annons