Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärk företagsklimatet och fastna inte i klagosången

/

Annons

Vattenkraftskommunen Jokkmokk riskerar att tappa omkring 40 jobb när statliga Vattenfall centraliserar verksamheten. Det kunde NSD nyligen rapportera (1/8).

Ett statligt bolag kommer alltså att avlöva en norrländsk inlandskommun på viktiga arbetstillfällen. Detta jobbsvek borde uppröra alla som vill att hela Sverige ska leva och som tänker sig staten som en viktig aktör i sammanhanget.

Hur en rimlig regionalpolitik bör utformas kan man ha olika åsikter om, men de flesta borde kunna enas om att det är fel väg att skära ned på jobben och därmed urholka Jokkmokk kommuns möjligheter att finansiera nödvändig samhällsservice.

Det är rimligt att känna sig besviken och arg, men vem bör ilskan riktas mot?

Socialdemokratiska röster klandrar den tidigare näringsministern Maud Olofsson (C), som genom Nuon-affären bidrog till de ekonomiska trångmål Vattenfall nu befinner sig i. Och centerpartister, däribland den näringspolitiska talespersonen Helena Lindahl, gör sitt bästa för att ställa näringsminister Mikael Damberg (S) mot väggen.

Att oppositionen är på hugget när staten riktar ett provocerande slag mot Norrland är bra. Regeringen har lovat utlokalisering och att staten ska ta ansvar för hela landet. Nu gäller det att bevaka så att förväntningarna också infrias, men den som på allvar tror att S välkomnar att jobb försvinner från Jokkmokk borde åtminstone bemöda sig om att leda saken i bevis.

Något som däremot är anmärkningsvärt är att Norrbottens landshövding, den tidigare S-politikern Sven-Erik Österberg, uppger att han har känt till Vattenfalls planer i ungefär sex månader. Trots detta har han emellertid inte agerat särskilt skarpt (Norrbottensnytt 5/8). Möjligen är det så enkelt att viljan att slå på stora trumman inte är lika stor nu när det är de egna partikamraterna i S som kontrollerar Näringsdepartementet, och som därmed riskerar att hamna i en besvärlig svekdebatt.

Oaktat de olika partipolitiska sidor som frågan om Vattenfall rymmer, är det dock nödvändigt att komma ihåg att det som pressade inlandskommuner behöver är en starkare, mer diversifierad och mindre sårbar arbetsmarknad. De statliga jobben må vara viktiga, men att ropa på fler offentliga arbetstillfällen kan inte vara hela lösningen.

Även om millimeterrättvisa får råda vid fördelningen av de offentliga jobben, kommer det fortfarande att krävas ett gott företagsklimat och entreprenörer som vill satsa i den egna bygden. Mitt i den berättigade frustrationen över Vattenfalls agerande gäller att inte fastna i en klagosång som låser fast både tanken och initiativkraften.

Slåss gärna för en rättvis regionalpolitik, och påminn för all del om historiska oförrätter som har drabbat Norrland, men glöm inte att ställa frågan vad regeringen och ansvariga politiker på lokal nivå gör för att stimulera företagandet.

Mer läsning

Annons