Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenen är blöt

Annons
I utredning efter utredning har polisen år efter år krävt \"nya metoder\". Regeringen har uttryckt förståelse och justitieminister Thomas Bodström har spottat fram förslag på förslag. I flera fall har lagrådet varit kritiskt och riksdagen sagt nej. Tidigare införda tvångsmedel har missbrukats. Polisen har töjt på och gått över gränserna. I augusti förra året riktade Säkerhetstjänstkommissionen skarp kritik mot att icke misstänkta avlyssnats. Kommissionen konstaterade också att polisen mot gällande lag buggat personer och riggat upp mikrofoner i allmänna lokaler. Men istället för att se över regelverket och skärpa kontrollen väljer regeringen att legalisera metoderna.
Redan i slutet av förra året blev det möjligt inte bara att avlyssna den misstänktes telefon utan även telefoner som han/hon kan \"antas komma att använda\". Redan denna ordning är illavarslande eftersom det innebär att även personer som inte är misstänkta eller samtal mellan misstänkta och deras advokater eller journalister kan komma att avlyssnas. Samtal som ansetts heliga och grundlagsskyddade. Men det blir värre. Hittills har telefoner fått avlyssnas för att klara av redan begångna brott. Snart kommer Bodström också att få det förslag han beställt om avlyssning i förebyggande syfte.
Grundlagen tillförsäkrar medborgarna bland annat skydd mot \"... hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande.\" Från förbudet kan samhället göra avkall om åtgärderna är demokratiskt godtagbara. Åtgärden måste också vara effektiv och endast tillgodose det ändamål som föranlett den. Kravet på effektivitet struntar Bodström i när det gäller buggningen. Trots att han medger att ingen vet hur effektiv den är ska den införas. Även effekten av telefonavlyssning kan starkt ifrågasättas. I en rapport 2001 konstaterades att i sex av tio fall hade avlyssningen inte tillfört någonting.
Förslaget om avlyssning och buggning kommer med nödvändighet att innehålla en mängd \"kan antas\". Det ligger i sakens natur. Och frågan är hur det blir med kyrkor, tidningsredaktioner och advokatkontor? Förra gången undantogs inte ens dessa lokaler från hemliga mikrofoner. Den sammantagna effekten av de nämnda förslagen och andra åtgärder som kommer som pärlor på ett radband, bland annat att utländsk polis ska få rätt att avlyssna svenska medborgare, för in oss i ett övervakningssamhälle. Ett samhälle där visserligen ytterligare en och annan brottsling kommer att fasta i nätet men som påverkar samhällsklimatet.
Bodström ler säkerligen i sin kammare. För de preventiva åtgärderna mot förslagen har varit lama och sporadiska. Även om kritik framförts av Advokatsamfundet, Publicistklubben, människorättsorganisationer och Justitieombudsmannen fortsätter Bodström att spotta förslag. Han må vara torr i munnen men stenen är blöt.

Mer läsning

Annons