Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall åskådliggör problemet

/

Annons

Så här långt är de borgerliga i rikspolitiken totalt fastlåsta i de positioner de intog före valet. Det är blockpolitik som gäller.

Fler av dem borde titta lite på hur de borgerliga i Sundsvall straffats sedan de valt minoritetsstyre, konfrontation och total oförmåga att söka breda lösningar, trots att det i varje läge givit Sverigedemokraterna utslagsrösten.

Det mest uppseendeväckande är förstås att de blågröna valde att sitta kvar när de förlorade budgetomröstningen i juni 2012. Problemet med de borgerliga var inte bara dålig politik. Det handlade om ett dåligt politiskt hantverk som nu bestraffats av väljarna.

Dåvarande ordföranden i kommunstyrelsen, Magnus Sjödin (M), kunde ha blivit en politisk hjälte om han på fälldinskt manér sagt: ”jag dagtingar inte med min övertygelse”.

Det fungerade för Thorbjörn Fälldin före valet 1976 trots att han som statsminister senare laddade det kärnkraftverk, Barsebäck två, som uttalandet gällde.

Det är i alla fall bortglömt av de flesta i dag.

Men nu valde de borgerliga i Sundsvall att i stället låta SD avgöra.

Det har fått både sorgliga och ibland lite lustiga följder. Eller vad sägs om att ett anslag till Näringslivsbolaget avgjordes av att en Sverigedemokrat gick hem utan att en ersättare kunde sättas in eftersom detta ärende redan hade påbörjats när hen gick. Det är inte lätt att jobba hos kommunen på sådana villkor.

Värre är väl att man brutit mot den av kommunfullmäktige antagna budgeten när man tillstyrkt friskoleetableringar trots att budgeten säger något annat. Konfrontationsviljan åskådliggörs genom att ett fall gällde en skola där oppositionen tagit ansvar genom att säga ja till de borgerligas förslag om nedläggning av den kommunala skolan.

Allvarligt är också det stillastående som drabbat kommunen vad gäller exempelvis bostadsbyggandet. Det känns igen från riksnivån, när antalet regeringsförslag blivit allt färre och den senaste skattesänkningen förra hösten blev regeringsförslag, först sedan Sverigedemokraterna sagt ja till förslaget.

Andra moderata misslyckanden som bytet av kommunalråd och det tragikomiska bytet av ordförande i Socialnämnden som kunde genomföras först när hela nämnden upplösts, är problem som inte kan skyllas på blockpolitiken. Men hela attityden från minoritetsstyret har varit omoget.

Ett styre med kunnighet i det politiska hantverket hade i varje fall försökt att finna breda lösningar. Men här har man regelmässigt valt konfrontationens väg, också när minoritetsstyret blev helt officiellt – och trots att SD då ges utslagsrösten.

Så kan man inte styra en kommun och än mindre ett land.

Mer läsning

Annons