Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta bort vigselrätten för religiösa samfund

/
  • Det är orimligt att ett religiöst samfund som vägrar viga samkönade par får behålla den juridiska vigselrätten.
  • Sofia Mirjamsdotter.

Den senaste tiden har en debatt om homosexualitet rasat i den kyrkliga världen. Debatten kulminerade med ett inlägg i tidningen Dagen skrivet av en lång rad pingstpastorer som fördömer homosexualitet och påtalar sitt eget ansvar att vägleda och därmed också tala om för homosexuella att de lever i synd.

Annons

Det går att vända och vrida på argumenten i oändlighet. Uppenbart är att Bibeln kan tolkas olika, även av kyrkans män. Alla i Pingströrelsen är inte beredda att skriva under på inlägget. Det är fullt begripligt att den som bär på en kristen tro inte vill pådyvlas åsikter som hen inte har. Debatten kan anses vara väldigt intern och något som ingen som inte är medlem i Pingströrelsen behöver bry sig om eller engagera sig i.

Religionsfrihet är en grundläggande rättighet i ett demokratiskt samhälle. Men att staten låter personer som fördömer människor baserat på deras sexuella läggning ha rätt att juridiskt sammanviga personer till äktenskap är inte helt rimligt.

Kristdemokraterna försökte för några år sedan slippa ta egentlig ställning i frågan genom att i stället för samkönade äktenskap föreslå ett avskaffande av det juridiska begreppet äktenskap och i stället kalla det för partnerskap. Vigselrätten för religiösa samfund skulle avskaffas. I och med det skulle äktenskapets helgd ha enbart religiös betydelse och det par som förutom ett juridiskt avtal om partnerskap ville ha kyrkans välsignelse skulle ha rätten att göra det inom ramen för religionsfriheten, utan att blanda in staten. Därmed skulle det inte heller vara några problem för en religiös "vigselförrättare" att vägra sammanviga två män eller två kvinnor med varandra.

Även om mina bevekelsegrunder är helt andra än de som KD hade när de försökte slippa stå bakom lagen som tillät samkönade äktenskap, så är idén om att avskaffa vigselrätten för religiösa ledare inte så dum. Men jag är beredd att gå betydligt längre än KD. Äktenskapet handlar inte endast om ett begrepp, utan om den juridiska status som kommer med det. Låt äktenskapet, som KD föreslog, bli en renodlad religiös företeelse. Oavsett om religionen i fråga är emot homoäktenskap eller för månggifte. En religiös ledare skulle inom ramen för den egna läran kunna välsigna vilka par eller konstellationer som helst, så länge inblandade individer gett sitt samtycke.

Det rent juridiska äktenskapet borde avskaffas till förmån för olika former av avtal som personer kan skriva mellan varandra. Dessa avtal skulle kunna vara av formen samboavtal eller nuvarande äktenskapslagstiftning, beroende på undertecknarnas egna önskemål.

En sådan reform skulle förutom att i högre grad överensstämma med dagens olika samlevnadsformer även slippa ta ställning till vilka religiösa samfund som ska har rätt att sammanviga människor, utan att inkräkta på religionsfriheten. Människor har all rätt i världen att ha en religiös tro på att homosexualitet är en dödssynd, men ingen ska ha rätt att genom statliga sanktioner göra skillnad på folk och vägra att sammanviga människor som älskar varandra enbart baserat på deras lika könstillhörighet.

Läs också:

En av de mest missförstådda idéerna någonsin

Mer läsning

Annons