Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta problemet på allvar

Annons
I tisdagens Uppdrag granskning på SVT berättas historien om hur bedragare enkelt kan ta över företag bland annat på grund av Bolagsverket bristande kontroller. Ett flertal företag har utsatts för denna typ av \"kapning\" och råkat i ekonomisk onåd då bedragare handlat för hundratusentals kronor på kredit i företagens namn. Företagskaparnas metod är mycket enkel, de ändrar bara företagets ursprungliga adress hos Bolagsverket. Med hjälp av en förfalskad fullmakt kan sedan oärliga personer handla varor på kredit. Tack vare adressändringen skickas fakturorna inte till bolagets riktiga adress, utan till den falska, och därmed kan det ta lång tid innan bedrägerierna uppdagas.
Om samma regler som gäller vid adressändring för privatpersoner också skulle gälla vid ändring för företag så skulle kapningsförsöket försvåras. Då skickas nämligen av säkerhetsskäl en bekräftelse på den begärda adressändringen till personens gamla adress. Denna rutin borde vara standard även vid adressändring hos Bolagsverket.
Bolagsverkets generaldirektör HG Wessberg menar i Uppdrag gransknings inslag att det skulle medföra en administrativ merkostnad att skicka bekräftelsen till den gamla istället för den nya adressen. För det första kan denna kostnad enligt våra möjligheter att bedöma det hela inte vara speciellt stor. För det andra, företag byter inte adress särskilt ofta, så kostnaden skulle kunna tas ut av de adressändande företagen. I slutändan skulle det inte röra sig om särskilt höga summor, och företagarna är säkert beredda att betala för att minska risken för bedrägerier. Men enligt generaldirektören kommer inga ändringar i rutiner att göras, i stället väntar man på ny lagstiftning och tekniska förbättringar som gör att adressändring kan ske på ett säkert sätt elektroniskt. Men detta ligger flera år in i framtiden.
Att som Bolagsverket gör rycka på axlarna åt problemet och säga att det bara handlar om några tiotal fall duger inte. Detta resonemang innebär att det inte är lönt att använda polisresurser till att utreda brott som är sällsynta då de ändå inte begås så ofta. Det faller så klart på sin egen orimlighet. Att ett brott begås sällan lindrar ju inte den besvikelse och den vanmakt som de drabbade känner över att deras situation inte tas på allvar.
Bolagsverket bör snarast ändra sina rutiner så att denna typ av brottslighet och olagliga övertaganden kan förhindras.

\"Företagskaparnas metod är mycket enkel

Mer läsning

Annons