Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tårarnas natt i Nice efter lastbilsattacken som dödade minst 84 personer

Föreställ dig en vacker julikväll. Det är nationaldag och firare är ute på stan. Stämningen är glad och uppsluppen efter att fyrverkerierna just avslutats. Barn och vuxna pratar och skrattar. Men snart ska allt förändras.

Annons

Lyssna på ögonvittnet: Hälsingar nära terrordådet i Frankrike

Promenade des Anglais efter terrordådet.

Efter att ha gått en stund på Promenade des Anglais slår du dig ned på strandrestaurangen Neptune Plage där doften av sälta och tång bär Medelhavets prägel. Måsarnas skrän och festsorlet bryts av panikartade skrik från gatan. Det är då du plötsligt ser det: Döden, i form av en vit lastbil.

Läs mer: Frankrike i chock efter lastbilsdåd – minst 84 döda

För Isabelle Johansson var det vad som hände på torsdagskvällen. För TT berättar hon om då terrorn slog till i Nice.

– Folk började springa överallt och var helt galna. Vi hade varit där två minuter tidigare vid stranden.

Kanske flanerade du under palmerna längs Medelhavets strand, arm i arm med din käresta, i den varma natten mitt i semestern. Att döden kommer bara vara fem meter bort är en tanke så absurd att den inte kan tänkas.

Läs mer: Terrorn i Paris - i natt är vi alla fransmän

Kristian Julius berättar för Ekot att han hörde ljud bakom sig och såg hur lastbilen med nedsläckta lampor kom närmare.

– Den kör på strandpromenaden där gångtrafikanterna går. Folk slänger sig undan bilen. Jag ropar åt min sambo att vi måste springa och han börjar springa. Bilen svänger efter oss och vi undkommer med kanske fem meter.

Längre fram längs den två kilometer långa mördarfärden fanns Jael Waern. Hon berättar för Ekot om slutet i det som blev tårarnas natt i Nice.

Krönika om Nice: En promenad som kan vara alldeles, alldeles underbar...

– Det jag märker först är våldsamma skrik lite längre fram och jag ser hur folk kastar sig åt sidan. Jag ser också att alla inte hinner komma undan utan några faller omkull och blir liggande på gatan. Sen ser jag den här vita lastbilen komma körande i ganska full fart.

Waern tar skydd bakom en pelare på strandpromenaden tillsammans med många andra. Hon ser polis rycka fram mot lastbilen.

– Jag hör skottlossningen väldigt tydligt, jag är 50-75 meter ifrån platsen. Det jag ser är den stora mängden poliser som springer med dragna vapen mot lastbilen.

Läs också: Efter dådet i Nice: Oförändrad hotnivå i Sverige

Rättsmedicinare och kriminaltekniker vid lastbilen som användes för döda minst 84 personer.

Det som hände under torsdagskvällen i Nice då minst 84 människor dog och åtskilliga skadades var på många sätt den perfekta mardrömmen. Mardrömmen som samhället har så svårt att skydda sig emot. En beslutsam person hyr en lastbil, åker ned på strandpromenaden och tar urskiljningslöst liv. I det här fallet många barns liv.

Gärningsmannen var född i Tunisien, har inga kända terroristkopplingar men är känd som kriminell. I skrivande stund finns det inget känt motiv bakom dådet. Samtidigt illustrerar det säkerhetsutmaningen.

Om det nu visar sig vara en person som genomgått självradikalisering utan nätverkskopplingar, och som planlagt terrordådet själv och genomfört det utan hjälp så är det i stort sett omöjligt för en säkerhetstjänst att kunna stoppa terrordådet innan det sker.

Den som tror att lösningen på terrorism är att endast besegra Islamiska Staten i Syrien och i Irak tror fel. Grupper och namn kommer att bara att ömsa skinn om vi i det öppna samhället inte lyckas med utmaningen att adressera utanförskap, värderingsfrågor och säkerhet. Detta hänger ihop.

Det snabbaste och enklaste att fixa, trots att det varit trögt nog, är säkerheten. Europeiska säkerhetstjänster behöver bli bättre på att samarbeta och byta information. Ett europeiskt FBI skulle kunna inrättas på prov mot just terrorismen som är gränsöverskridande i sin natur.

I Sverige har SÄPO svårt att klara av att hålla takten med hotbild från både jihadister och den ryska verksamheten, här behövs mer resurser. Det måste också bli enklare för olika myndigheter, både i Sverige men även i Europa, att dela information mellan varandra.

När det gäller utanförskap så handlar det om jobb och framtidstro i utsatta bostadsområden. Fattigdom och känslan att inte höra till är grogrund för terrorismen, de sociala insatser som kan göras är det bästa förebyggande arbetet, på lång sikt, som finns.

I värderingsfrågor så får aldrig extremism och radikalisering stå oemotsagd, inte i något rum, varken på nätet eller i din hemkommun. Inte heller ska organisationer som inte delar den liberala statens demokratiska värderingar få offentliga medel.

För Frankrike är prövningen svår, det tredje stora terrordådet på fransk mark på bara 1,5 år. Det började med Charlie Hebdo, fortsatte med nattklubben, restaurangen och arenan i Paris i höstas och nu alltså ett nytt mål och ett nytt tillvägagångssätt i Nice.

Läs mer: Bryssel: kl 07:58 kom explosionerna

Det är inte sista gången vi får gråta en natt i Europa över terrorns offer. Det kommer att komma fler terrordåd, mot nya mål och på nya sätt som de utförs på.

Som medborgare är vårt enda sätt att segra är att fortsätta gå ut på gatorna och leva med värme och glädje. Om terrorn tar det ifrån oss så har vi låtit extremismen vinna.

För det vi ska komma ihåg är att hatets krafter göder varandra, jihadister och högerextremister är på det sättet varandras bästa vänner.

Läs mer: Lyssna inte på sirenerna efter sommaren då världen blev galen

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Lastbilen  som användes.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons