Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terror mot rätten att välja - läs reaktionerna efter dådet mot en gaybar i Orlando

Artikel 1 av 1
Söderhamn Pride 2016
Visa alla artiklar

Över 50 människor dödades i den värsta skjutningen i USA:s historia när en gayklubb attackerades i Orlando av en enskild terrorist. Ledarsidan låter denna dag andra röster uttrycka tankar och känslor kring händelsen. Citaten är hämtade från olika sociala medier.

Annons

Sorgen efter Orlando.

"Hat och terror skonar ingen. I detta fall är det HBTQ-personer som varit måltavlan. Aldrig får vi ge vika för hatet och de pridetåg som en del börjat ifrågasätta som överspelade får nu ökad relevans. För kampen för likabehandling, respekt och kärlek är långt ifrån över.Vi ska inte tystna och vi ska inte ge vika förrän vi alla kan leva som den vi är och på allvar känna oss trygga."

Fredrick Federley (C), europaparlamentariker.

"I stället för att stanna/flytta till de länder där det är dödsstraff för homosexuella, väljer man att döda över 50 och skada lika många, i ett bestialiskt terrordåd i ett land där människan är fri att leva med den man älskar, oavsett kön."

Pär Jönsson (M), oppositionsråd Östersund.

"Det är alltid viktigt att upplysa och flagga för Pride och allas lika värde och framför allt nu."

Björn Celin, handlare i Söderhamn, som fortsätter flagga regnbågsflaggan, trots att Söderhamn Pride är slut, för att hedra offren i Orlando.

"Ofattbart barbari i Orlando. Det går inte att ta in alla dessa vansinnesdåd längre. Till synes en ensam man mejade rakt in bland festande människor och dödade minst 50 personer. Sorg, vrede men också rädsla när våldet bara kryper närmare och närmare, in i våra porer och i vårt medvetande."

Fredrik Malm (L), riksdagsledamot.

"Vi vet att islamisterna världsbild utmärks av just sådant som homofobi och patriarkal hederskultur. Värderingar som finns i alla samhällen men som otvivelaktigen är starkare i vissa kulturer än andra."

Hanna Björklund, ordförande för Centerjournalister.

"Människor som hatar dödar människor som älskar. Minns denna sorgens dag: att hata hjälper oss inte . Bara att envist fortsätta älska."

Jonas Gardell, författare.

"Så förbannat less på dessa fega djävla as, på denna oginhet och detta hat som gör att en människa kan brutalt mörda andra människor bara för att de lever sina liv, gör sina egna val, älskar och roar sig och är sig själva.Vill säga att vi inte ska vara rädda, men det är ju rätt menlöst. Vi blir rädda, hur liten den reella risken än är. Det är det som är terror. Tricket är väl att skita i det och fortsätta ändå. Hissa prideflaggan, beställa en drink till och brista ut i ett ljudligt 'l'chaim'".

Amanda Wollstad, chefredaktör Svensk Tidskrift.

"Det som har hänt i Orlando är hemskt och det sätter skada på hela hbtq-communityt. Människor blir rädda för att leva sitt liv öppet."

Majs Keller, initiativtagare Söderhamn Pride.

"Devastated by the unbelievable tragic killings in a gay club in US. Homophobia and hate must be defeated. Gay rights are human rights. Next weekend, I and my minister colleague Alice Bah Kunke will take part in PRIDE Lithuania. This week- end successful PRIDE parade have been taken place in Kiev (big step forward from the parade last year that was attacked) and Gotheburg. I think politicians on all levels have to speak out for the LGBT rights."

Ann Linde (S), Sveriges nya EU-minister i ett budskap till övriga världen.

"Berörs starkt av det fruktansvärda terrordådet i Orlando. Ännu en gång drabbas människor av besinningslöst våld. Tankarna går till offren och deras familjer."

Annie Lööf (C), partiledare.

Alla artiklar i
Söderhamn Pride 2016
Annons