Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tortyren i Uzbekistan

/
  • Protester utanför Uzbekistans ambassad i Moskva efter dödskjutningarna i Andizjan i maj. På plakatet står det:

Annons
Länge har vittnesmål om systematisk tortyr och förföljelser av all opposition i Islam Karimovs Uzbekistan varit kända länge i västvärlden. Karimov har dock setts som en värdefull bundsförvant i \"kriget mot terrorismen\" och därför har USA och EU-länderna i det längsta försökt låtsas som ingenting. Först efter massakern på hundratals civila demonstranter i Andizjan i våras tog amerikaner avstånd från de uzbekiska myndigheternas uppträdande och EU införde sanktioner mot Karimovregimen.

Det var ett fruktansvärt misstag av USA och Storbritannien att stödja en diktator som Karimov. Hans förtryck skapar inte alls stabilitet. Och eftersom inga moderata och sekulära oppositionsrörelser tillåts, blir islamistiska grupper det enda som återstår. Det säger Craig Murray, som till i fjol var brittisk ambassadör i Tasjkent men fick sparken när han slog larm om att bekännelser framtvingade under tortyr i Uzbekistan användes av västerländska underrättelsetjänster i \"kriget mot terrorismen\". Murray reser nu runt för att väcka opinion mot förtrycket. I veckan framträdde han i Stockholm och berättade om \"tortyr i industriell skala\" i uzbekiska fängelser. Att dra ut naglarna på gripna och slå mot njurar och andra känsliga organ, används både mot politiska fångar och mot personer misstänkta för vanliga brott. Därutöver försöker uzbekiska förhörsledare ibland pressa fram bekännelser genom att sänka ned delar av offrets kropp i kokande vatten.
I Uzbekistan slutar 99 procent av alla rättegångar med fällande dom, eftersom alla erkänner, säger Craig Murray.

Vid rättegången mot 15 män som anklagats för terrorism och försök till islamistiskt uppror i Andizjan i våras, satt de åtalade satt och rabblade bekännelser på ett sätt som påminde om skådeprocesserna i Moskva på 1930-talet. Enligt regimen var det islamiska terrorister som stod för dödandet, trots att hundratals vittnen berättat hur uzbekiska säkerhetsstyrkor sköt vilt rakt in i en stor folksamling. En tidigare anställd i uzbekiska inrikesdepartementet har berättat för BBC hur man utöver sedvanlig fysisk misshandel, ofta ger personer som misstänks för politiska eller religiösa brott injektioner med droger. Till sist undertecknar offren skrivna bekännelser och lär sig dem utantill.

Vad skulle då väst kunna göra föra att påverka Karimov? Arbeta med och genom Ryssland, säger Craig Murray lite överraskande. Trots att Vladimir Putin offentligt har ställt sig bakom den uzbekiska regimens version av Andizjan-händelserna är nog inte Karimov \"den Putin helst skulle vilja ha\".
Sedan borde vi samarbeta med oppositionsgrupperna, lära dem mer om demokratiska och ekonomiska reformer. Om det blev en \"orangefärgad revolution\" i Uzbekistan som det nu är, skulle oppositionen inte veta vad den skulle göra med makten.

Mer läsning

Annons