Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre snabba om Annie Lööfs tal: Annie Lööfs känslosamma tal överraskade

Jobben har varit temat för Centerpartiet hela måndagen i Almedalen. Men när Annie Lööf klev upp på scenen för att hålla tal var det hennes känslosamma uttalanden om kvinnlig könsstympning och blåljuspersonal som överraskade mest. Ledarsidan gör här tre snabba kommentarer om talet.

Annons

Centerns partiledare Annie Lööf håller sitt tal i Almedalen på måndagen.

Självförtroendet: Det är femte gången som Annie Lööf kliver upp som partiledare på Almedalsscenen. De första åren var motiga. Då var det ett Centerpartiet som låg och balanserade på eller under fyraprocentsstrecket och när Centerpartiet presenterade sitt kontroversiella förslag till idéprogram trodde nog många att det inte fanns någon räddning för partiet och Lööf. Såväl hon som partiet var uträknade. Men nu är det knappt någon som kommer ihåg det. Annie Lööf må inte vara ledare för det största allianspartiet men har ändå tydligt rollen som borgerlighetens superstar.

Det var med andra ord en partiledare med vind i seglen och med stort självförtroende som gick upp på scenen under måndagskvällen. Det märktes.

Enklare jobb: Annie Lööf satte under dagen stort fokus på jobben. Sverige kommer att fortsätta att splittras om vi inte lyckas med att mota bort de parallella samhällen där utanförskapet biter sig fast. Klyftan mellan personer födda i Sverige och utrikesfödda blir större och större.

Jobben är nyckeln. Jobb ger mening, konstaterade Lööf och lyfte de så kallade enkla jobben. Annie Lööf lovade att sätta totalfokus på dessa enkla jobb när Alliansen ska jobba fram ett gemensamt valmanifest inför nästa val. Sverige har lägst andel av så kallade enkla jobb i hela EU och Annie Lööf har förstås rätt i att dessa jobb behövs. Chansen att få ett jobb, om än med låga ingångslöner, är förstås att föredra framför arbetslöshet.

Men är Centerpartiets modell med slopade arbetsgivaravgifter de första två åren rätt väg att gå? Övriga allianspartier tycker inte det.

Partiledare som överraskade: Annie Lööf tog upp den fruktansvärt grymma sedvänjan med könsstympning av flickor. Hon konstaterade att det krävs förebyggande insatser i form av utbildning av såväl föräldrar som andra vuxna som kommer i kontakt med dessa barn. Men hon konstaterade också att lagen är kristallklar: de som stympar barn ska dömas. Rättsväsendet får inte svika. "Vi måste resolut och kraftfullt sätta ner foten. Det finns ingen plats för hedersförtryck i vårt samhälle". Samma tuffa ton hade vad gäller blåsljuspersonal som råkar ut för till exempel stenkastning. Där behövs strängare straff, anser C-ledaren.

Det är inte ofta man hört Annie Lööf så känslosam som i detta tal, något som nog överraskade många. Men det var just också därför som talet lyfte och blev något helt annat än man är van att höra från C-ledaren.

Mer läsning

Annons