Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre snabba om Jan Björklund: "Det är ingen slump att det är liberaler runt om i Europa som är mest positiva till EU"

Jan Björklund är fast besluten att positionera sitt parti som landets mest EU-vänliga. Det blev tydligt under hans tal i Almedalen på söndagskvällen. Ledarsidan gör här tre snabba kommentarer om talet.

Annons

Liberalernas partiledare Jan Björklund i talarstolen i Almedalen under politikerveckan 2016 som inleddes på söndagen med Liberalernas dag.

1. Stämningen. Liberalerna är först ut under årets politikervecka i Visby. Partiet turas ju om och Liberalerna hade därför den sista dagen förra året, den dag då många redan har åkt hem. Men nu var det ordentligt tryck framför scenen med rejält med åskådare och glad topplistemusik ur högtalarna. Många talade om publikrekord för en inledande söndag.

Jan Björklund är en god talare och en ännu bättre debattör. Björklundska tjuvnyp på politiska motståndare som Gustav Fridolin, Mp, Marita Ulvskog, S, och Jonas Sjöstedt, V, uppskattades såklart av publiken.

2. EU. Det märktes redan tidigare under söndagen att Jan Björklund nu är fast besluten att ta kommandot om EU-frågorna i Sverige. Efter Brexit är frågan om EU-samarbetet viktigare och mer aktuellt än någonsin och under Liberalernas dag i Almedalen har partiledaren inte missat ett tillfälle att lyfta fram vikten av mer – inte mindre – europeiskt samarbete.

– EU är en ideologisk union baserad på de värderingar som liberaler alltid stått upp för. Det är ingen slump att det är liberaler runt om i Europa som är mest positiva till EU, konstaterade han.

Han har såklart rätt i att utmaningar som klimatet, terrorhot och ett alltmer hotfullt och auktoritärt Ryssland måste mötas tillsammans i Europa. Det är en självklar inställning för ett liberalt parti, men kommer partiet verkligen att kunna lyfta sig i opinionen genom att prata mer EU?

3. Att stå upp mot Putin. Ryssland är mer auktoritärt och annekteringen av Krim är bara ett exempel på hur situationen i Europa kan ändras – även när vi tror att det aldrig någonsin mer kommer att bli krig och konflikter i Europa.

Jan Björklund lyfte återigen vikten av Natomedlemskap, ingen överraskning där.

Liberalerna valde att inte ställa sig bakom den försvarsuppgörelse som den rödgröna regeringen och övriga allianspartier kom överens om och i sitt tal var Björklund synnerligen tydlig: om Alliansen vinner valet 2018 kommer Liberalerna inte att acceptera försvarsuppgörelsen.

Frågan är hur resten av Alliansen ställer sig till det?

Mer läsning