Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre snabba om Jonas Sjöstedts (V) tal: Vill ge gratis medicin till alla äldre

Annons

VISBY 2016-07-09Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talar i Almedalen på Vänsterpartiets avslutande dag av politikerveckan.Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 1001

Tre korta – Jonas Sjöstedt:

Retorik

Det är bara att erkänna. Jonas Sjöstedt är en skicklig talare. Till exempel beskrev han Socialdemokraterna som ett gammalt ånglok. Och där bak i loket är det Miljöpartiet som skyfflar kolet.

Alla vet att Socialdemokraterna är ett gammalt maktparti från industrisamhället. Ångloket funkar som jämförelse. Att peta in Miljöpartiet som skyfflare av kol blir kul och – ursäkta uttrycket – rykande aktuellt.

Ett av Vänsterpartiets mål är att värva röster från Miljöpartiet. Här är målet öppet för en straffspark från Jonas Sjöstedt. Han sätter den rakt i krysset genom sin jämförelse med ångloket. Det spelar liksom ingen roll om Miljöpartiet formellt hade möjlighet att stoppa kol-affären eller inte. Det vore tjänstefel av Jonas Sjöstedt att inte utnyttja tillfället.

Politik

Jonas Sjöstedt inledde med att tala om behovet av sex timmars arbetsdag. På den punkten är det snarare Vänsterpartiet som känns som ett gammalt ånglok. Den förre LO-ekonomen Dan Andersson sade att det är mer modernt att kräva mer makt åt kungen än att kräva sex timmars arbetsdag. Kravet har drivits av Vänsterpartiet i 40 år – eller mer.

Vi lever i en modern tjänstemarknad där förhållanden är väldigt olika. Även om det kan finnas enskilda framgångsrika exempel, så vore det förödande att genomföra kravet genom lagstiftning. För övrigt väcktes också kravet på sex timmars arbetsdag under industrisamhällets tid – och årtionden före introduktionen av internet och appar.

Dagens utspel

Vänsterpartiet vill ge gratis medicin till alla över 80 år. Det är på ett sätt ett smart utspel. Det är en konkret grej som Jonas Sjöstedt kan peka på i kommande valrörelser. Kostnaden är trots allt begränsad, cirka 850 miljoner kronor per år. Och det borde inte finnas några ideologiska invändningar från Miljöpartiet eller Socialdemokraterna. Förslaget borde alltså ha goda utsikter att gå igenom. Jonas Sjöstedt kanske prata om det som en stor framgång nästa sommar i Almedalen.

Men egentligen är det pensionssystemet som Jonas Sjöstedt vill förändra, vilket tydligt framgick av talet. Och det går inte, eftersom Vänsterpartiet står utanför pensionsuppgörelsen. Så förslaget om gratis medicin till pensionärer är också ett uttryck för Vänsterpartiets frustration och maktlöshet.

Mer läsning

Annons