Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydligt övertramp när SVT skriver ledarartikel om pilotstrejken

/

Annons

Vad hände med kraven på saklighet och opartiskhet, SVT? Den frågan infinner sig omedelbart vid läsningen av ekonomireportern Knut Kainz Rognerud krönika (14/6) om den nu avslutade pilotstrejken inom SAS. För nog är det underligt att statliga public service publicerar en politiskt vinklad inlaga om en infekterad arbetsmarknadskonflikt.

Rognerud menar att det är helt fel att klandra piloterna för att de strejkade (för bland annat solglasögonbidrag åt alla). Nej, det är lågprisflyget som bör klandras.

När marknadsmekanismerna slog till och konkurrensen hårdnade blev det nämligen kärva tider för bolaget. SAS fick spara och lönerna sänktes. Strejken är i så måtto flygresenärernas eget fel.

Underförstått: De svenska konsumenterna borde ha fortsatt att flyga med SAS, får vi anta. Slutklämmen i Kainz Rogneruds text pekar nämligen tydligt i denna riktning.

Skribenten oroar sig över att den internationella konkurrensen ska gå ut över kvalitetskontrollen. "Det är en sak om det kommer varmvatten ur kallkranen. Det är lite värre om piloten tror att planet går nedåt när man drar i cockpits styrspak."

Ja, ni ser ju vad den oberoende kommentatorn skriver. Sedan är det bara att lägga ihop ett och ett för att dra de politiska slutsatser som ligger i argumentens förlängning. Välj rätt! Svik inte SAS! Rädda svenska löner och arbetstillfällen, för annars kan du dö i en tragisk flygkrasch!

Så kan man givetvis lägga upp sitt case – om man är opinionsbildare, men inte om man är anlitad av SVT för att agera oberoende analytiker utan ideologisk agenda. Knut Kainz Rognerud skulle säkert kunna bli en alldeles utmärkt ledarskribent, men om det är den rollen han vill ha är SVT helt enkelt fel val av arbetsgivare.

Public service får ibland ta emot överdriven kritik, och som man kan anta primärt handlar om att få utlopp för en grundmurad antipati gentemot public service. Krönikan om pilotstrejken är dock att betrakta som ett reellt och flagrant övertramp, som alla vänner av oberoende radio och tv i allmänhetens tjänst borde reagera mot.

När förtäckt opinionsbildning bedrivs under SVT-flagg urholkas förtroendet för public service. Licensbetalarna borde få det innehåll de har betalat för och som public service finns till för att leverera.

Mer läsning

Annons