Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA väljer mellan två sorters självbedrägeri

Presidentvalet mellan Hillary Clinton och Donald Trump kan ur miljösynpunkt framstå som löjligt enkelt.

Annons

Miljöval. Hillary Clinton stod på Demokraternas konvent och skröt om att den amerikanska bilförsäljningen slog rekord förra året.

Republikanerna ifrågasätter i sin valplattform vetenskapsmännen i FN:s klimatpanel IPCC och utnämner kol till en ren energikälla.

Detta 2016, som ser ut att bli ännu ett rekordvarmt år. Ett år då koldioxidhalten i atmosfären allt oftare överskrider 400 ppm, vilket jorden inte upplevt på miljontals år. USA är dessutom på god väg att bryta sitt beroende av kol, den smutsigaste av energikällor. Det är talande för den närmast patologiska nostalgi som driver Trumps republikaner, att de för en kamp som förlorat dubbelt mot verkligheten.

Nu ska det sägas att Republikanernas plattform också bejakar minskade utsläpp. De uppmanar faktiskt kolindustrin att anamma den teknik, CCS, som lagrar koldioxiden i marken istället för att släppa ut den i luften. Ett märkligt förhållningssätt om kol är rent.

De är även för kärnkraft. Och att Republikanerna är kritiska till klimatavtal beror också på att Parisavtalets målsättningar implicerar politisk styrning och kontroll, snarare än mer svårförutsägbar innovation och konkurrens. Rätt i dessa stycken, men plattformen som sådan är ett motsägelsefullt och föga imponerande dokument.

Demokraterna är däremot allt en miljövän skulle kunna önska. De beskriver väl hotet från den globala uppvärmningen, och lovar att hålla den under de max 1,5 grader som beslutades i Paris förra året. USA ska minska sina koldioxidutsläpp med 80 procent från 2005 till 2050. Hälften av energin ska komma från rena energikällor redan om tio år. En halv miljon solpaneler ska installeras på fyra år. Energi ska sparas. Oljebehovet minska. Naturreservat ska bättre skydda sina djurpopulationer, och öppnas för fler besökare.

Och inte bara det! Den förnybara energin ska vara billig, för låginkomsttagarnas skull. Den ska samtidigt ge miljontals välbetalda medelklassjobb. Till amerikaner förstås, ingen energi och inga komponenter ska importeras.

Har ni noterat tricket? Demokraterna radar upp allt de tycker låter fint, och hoppas att ingen ska notera att deras mål är svåruppnåeliga och inte sällan i konflikt med varandra. Men den som har höga klimatambitioner kommer väl ändå att nå längre än den som knappt har några?

Det är inte säkert. Så här ser det nämligen ut på vartenda område i Demokraternas valplattform. Staten ska fixa allt åt alla.

Så stod Hillary Clinton på Demokraternas konvent och skröt om att den amerikanska bilförsäljningen slog rekord förra året. En konsekvens av att staten tagit hand om företagens skulder och gett dem mångmiljardstöd, att nollräntor uppmuntrar folk att låna och köpa och att bensinen är billig. Clinton nämnde inte att det mesta av den amerikanska bilförsäljning hon skröt om är bensinslukande stadsjeepar. Politiken kan med andra ord lika gärna användas mot miljön, som för den. Som det lätt blir med en stat som förväntas göra allt.

Miljöfrågan illustrerar väl det val som amerikanerna står inför i höstens presidentval. Det står mellan två sorters självbedrägeri.

Mer läsning

Annons