Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har de här länspolitikerna egentligen gjort för näringslivet i Västernorrland?

Artikel 5 av 14
Ledare om Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Regionpolitikerna har inte visat något större intresse för att driva utvecklingsfrågor i länet.

Annons
Regionråden Erik Lövgren (S) och Jan-Olov Häggström (S) samt oppositionsråden Per Wahlberg (M) och Jonny Lundin (C). Bild: Arkiv.

Det hör inte till vanligheterna att regionråden Erik Lövgren (S) och Jan-Olov Häggström (S) skriver debattartiklar tillsammans med oppositionsråden Per Wahlberg (M) och Jonny Lundin (C).

Men i samband med landstingets namnbyte till Region Västernorrland så tyckte minsann regionens heltidsarvoderade toppolitiker att det behövdes några gemensamma rader till medborgarna.

Så här lät det då: "Den 1 januari 2017 inträffade en historisk förändring i vårt län. Det regionala utvecklingsansvaret flyttades då från länsstyrelsen till landstinget och vi bildade formellt en region."

[---] "Genom att bilda en region flyttades rätten att besluta i viktiga utvecklingsfrågor från staten till en folkvald organisation, landstinget. Det regionala utvecklingsansvaret demokratiserades därmed även i vårt län." (180127)

Konsekvensen av ett misslyckande

Nu innebar givetvis inte bildandet av Region Västernorrland en demokratisering i någon djupare bemärkelse eller att utvecklingen ens var särskilt önskvärd hos det politiska ledarskapet.

Förändringen var helt och hållet en indirekt konsekvens av misslyckandet med att genomdriva en rejäl regionbildning i norra Sverige. Därav denna lilla fjuttregion som vi har i dag.

Men framför allt tyder nu det mesta på att det som Lövgren (S), Häggström (S), Wahlberg (M) och Lundin (C) beskrev som ett "historiskt förändring" snarare har utvecklats till ett 'historisk misstag'.

Länsborna har inte sett röken av den utlovade regionala tillväxtpolitiken.

Arbetet med de regionala utvecklingsfrågorna tycks helt ha stannat av, vissnat och dött.

Politiskt har i alla fall inte de fyra entusiastiska toppolitikerna visat något större intresse eller fallenhet för att driva tillväxt-, utvecklings- och näringslivsfrågor. Och så ser det tyvärr ut hos de övriga 77 ledamöterna i regionfullmäktige också.

Ett år efter det att Region Västernorrland formellt bildades så har länsborna ännu inte sett röken av den utlovade regionala tillväxtpolitiken (tillsättningen av regional utvecklingsdirektör blev klar först nu i dagarna). Politikerna är fortfarande totalt inkörda i hälso- och sjukvårdsfrågorna som bottnar i regionens stora finansieringsproblem av välfärdstjänsterna.

Näringslivsfrågorna blir kraftigt eftersatta och politiskt misshandlade.

På sätt och vis är det också förståeligt med tanke på de många problemen inom hälso- och sjukvården. Dilemmat är bara att näringslivsfrågorna blir kraftigt eftersatta och politiskt misshandlade under tiden som vårdstriderna och fördelningspolitiken får all uppmärksamhet.

Regionråd Erik Lövgren (S) har bedrivit aggressiva kampanjer riktade mot länets privata vårdföretagare.

Faktum är att det förmodligen kommer att dröja bra många år innan länspolitikerna ens har greppat att de nu på allvar ska leda genomförandet av den regionala tillväxtpolitiken i Västernorrland. Och är man välvilligt inställd kanske man kan prata om att politikerna måste lära sig krypa innan de kan gå.

Aggressiva kampanjer riktade mot privata vårdföretagare.

Men på sätt och vis är det kanske också bra att det ser ut som det gör.

De få gånger regionrådet Erik Lövgren (S) har engagerat sig i näringslivsfrågor så har det uteslutande handlat om att han bedrivit aggressiva kampanjer riktade mot privata vårdföretagare.

Och då är det ju faktiskt bättre med inget engagemang alls.

Alla artiklar i
Ledare om Region Västernorrland
Annons