Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad Persson inte talade om

Annons
Vad sade egentligen Göran Persson i sitt Björkviksanförande i söndags? Talet har analyserats både fram och tillbaka, ja, en stor skär affärstidning som utkommer i Stockholm jag säger skär för att den inte skall förväxlas med Grönköpings Veckoblad konstaterade till och med att \"räntemarknaderna\" inte påverkades av talet. Det är möjligt fast nog tycker jag att \"marknaderna\" borde hickat till av beskedet att regeringen minsann inte kommer att dra sig för att överskrida utgiftstaken (de bestäms av riksdagen i förväg) för att klara sysselsättningen. Alla som vet något om ekonomi och dit hör kanske inte \"marknaderna\" vet att det beskedet är detsamma som att utgifter inte skall finansieras, alltså just det som Persson brukar anklaga sina motståndare för. Ty då, när motståndarna gör det, spär sådan politik på inflationen, driver upp räntorna och är orättvis. Men vi får väl se: Skatteintäkterna tycks i sommar ha blivit större än beräknat, det är förstås utmärkt för då minskar statens redan stora underskott en smula. Fast det verkar som om alla skattepengar redan börjat bränna i samtliga regeringsledamöters fickor.
Men vad var det statsministern inte talade om?
Ja, han talade inte om integrationspolitiken, inte ett ord.
Han talade inte om skol- och utbildningspolitiken, inte ett ord. Han talade mycket om äldreomsorgen, bristerna där. Men inget om sjukvården, köerna, förtidspensioneringar.
Om sjukskrivningarna sade han dock att fler kontroller skulle kunna ske, av människor som just är sjukskrivna för något annat. Man nästan anar att statsministern tror att det förekommer fusk och missbruk av sjukförsäkringen.
Allra konstigast var att han inte talade ett enda ord om rättspolitiken, om rättstryggheten, den oro som brottsligheten skapar, överallt. Vi behöver faktiskt många fler poliser som klara upp all de vardagsnära brott som polisen, trots att varje polisman jobbar intensivt, inte hinner ägna tillräcklig tid åt.
Att han inte talade om företagsamhetens villkor var kanske mindre förvånande, det är så övertydligt att socialdemokraterna jämställer näringslivet och företagsamheten med våra största börsbolag och glömmer att hundratals och tusentals, ja, tiotusenstals små företag kämpar för sin överlevnad. Och skatterna förbigick han även denna gång med tystnad, jag kan förstå honom, det är ingen valvinnande fråga för (s).
Det var elfte gången jag hörde Göran Persson tala i Björkvik. Han har många gånger förr känts mer inspirerad och inspirerande. Den här gången var det bara kantarellerna som tycktes inspirera. För vem tror att Sveriges problem löses genom att AMS får ytterligare fem eller 50 miljarder för att minska arbetslösheten?

Mer läsning

Annons