Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen tillbaka till framtiden, herr statsminister

/
  • Dr. Emmett Brown och Marty McFly ur filmen 1980-talsfilmen Tillbaka till framtiden.

I dag, den 21 oktober 2015, är en speciell dag för oss som var unga på 1980-talet. Framtiden är nu officiellt här.

Annons

Det är nämligen dagens datum som Marty McFly i filmen Tillbaka till framtiden 2 anländer till när han reser framåt i tiden. Från det sena 1980-talet till den 21 oktober 2015.

Jag antar att statsminister Stefan Löfven önskar att han fick vara Marty McFly. Eller i alla fall att han fick hänga med uppfinnaren Dr. Emmett Brown som gjorde tidsresan möjlig.

Allra helst vill Löfven förstås resa tillbaka till 1955, som i den första filmen. Allt var så mycket enklare då. Kriget var över och den svenska ekonomin blomstrade. Svenska industrier tog hem order efter order när ett Europa i ruiner skulle byggas upp igen. Vem vill inte få möjlighet att regera under så gynnsamma förhållanden?

Om det inte är möjligt så kanske en resa framåt i tiden, som i den andra filmen, kan locka? Tänk att få fly till en tid då dagens pressande frågor i bästa fall är lösta. Tänk att få regera i en tid när ekonomin blomstrar, flyktingkrisen är ett minne blott och klimathotet är avvärjt. Säkerligen har då nya problem uppstått, men i bästa fall lite mindre pressande problem. Du sköna nya värld.

I stället är Stefan Löfven fast här och nu – i oktober 2015 – med en hel rad akuta problem som måste lösas. Och detta samtidigt som den parlamentariska situationen är, minst sagt, problematisk. Det är i sådana lägen agnarna sållas från vetet.

Vilka är de politiker som är beredda att ta ansvar för att landet håller ihop i ett läge när det brinner på asylboenden samtidigt som fruktansvärt många står på tröskeln till Sverige och knackar på?

Vi klarar i det korta loppet av att ge mat i magen och en sovplats åt de som kommer, men hur gör vi för att ute i kommuner och landsting klara av det tryck som detta kommer att innebära på skolor och vårdcentraler eller hur möter vi den ökade efterfrågan på bostäder som detta kommer att medföra?

Vilka är beredda att bidra så att dagens utmaning blir en del av framtidens lösning? Sveriges, och hela Europas, demografiska utveckling är sådan att vi blir allt fler äldre och allt färre i arbetsför ålder. Allt färre som arbetar ska på sikt försörja allt fler som inte gör det. Att invandringen, förutsatt att integrationen fungerar, kan vara en del av lösningen är givet.

Vilka är beredda att göra vad som krävs för att ställa om till ett samhälle mindre beroende av fossila bränslen och där utsläppen minskas till nivåer som är hållbara för miljön? Tas inte denna utmaning på allvar – inte bara i Sverige utan globalt – så riskerar en allt mindre del av jorden yta bli beboelig och trycket på de områden som går att befolka ökar än mer.

Nu är inte rätt tid för partipolitiskt taktiserande eller för att försöka vinna kortsiktiga politiska poänger. Nu är det i stället tid att tillsammans göra det vi kan för att möta de utmaningar Sverige står inför. Det kommer inte att bli lätt, men den politiker som i detta läge väljer att ställa sig vid sidan och drömma om en tidsresa till Folkhemmets allra gladaste dagar i stället för att bidra konstruktivt förtjänar inte väljarnas förtroende.

Mer läsning

Annons