Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallöften måste förhandlas bort

/

Annons

Det finns – inte minst i mediebranschen – en naiv syn på politik som går ut på att vallöften måste hållas. Så är det inte. Än svårare är det att lova att alla vallöften alltid ska hållas.

Med detta menar jag inte att vallöften är till för att brytas. I de fall där ett parti får majoritet så har de förstås ett ansvar för att det man utlovat genomförs.

I den mån man inte får något att säga till om får man försöka plädera för sina förslag ändå, så gott det går.

Men vad händer då man får chans att styra, utan att få styra själv? Svaret är att då måste man förstås sälja ut sina vallöften eller snarare delar av sina vallöften, för att uppnå så mycket som möjligt. Det kallas kompromisser. Det är vad svensk politik är i skriande behov av just nu.

För att vara mer konkret. När Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) nu sätter sig för att förhandla om en ny statsbudget, så är det inledningen på en betydligt längre process.

Dels ska man bli överens inbördes. Dels kommer förhandlingarna att föras så att det ska bli möjligt att få det gemensamma förslaget genom riksdagen utan att ge SD något inflytande.

Det kräver till att börja med att Vänsterpartiet får vara med att diskutera. Men även V måste förstås inse att deras förhandlingsläge är uselt, om man ska få en budget genom riksdagen. För det andra kräver det att minst ett av de borgerliga småpartierna ställer sig bakom budgeten.

Det är mindre troligt. Troligare är då att två borgerliga småpartier, det vill säga Centern och Folkpartiet kan förmås att gå in i en budgetdiskussion där Vänsterpartiet ställs utanför.

Inte heller detta är troligt om inte en stark folkopinion kan skapas för en blocköverskridande överenskommelse som ska frånta SD allt inflytande.

Det troliga är därför att SD kommer att avgöra om en S-MP-regering kan sitta kvar.

Det är olyckligt. Men klart är att många vallöften måste brytas från många håll om det ska kunna undvikas.

Mer läsning

Annons