Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valnatt utan vinnare

/
  • Fredrik Reinfeldt avgick i går kväll som statsminister och meddelade att han också lämnar posten som Moderatledare.

Det blev en valnatt som de flesta nog helst skulle vilja glömma. Men folket har sagt sitt och nu måste de politiska partierna gilla läget.

Annons

Än har alla röster inte räknats, men det står helt klart att inget av de politiska blocken kommer att få egen majoritet. Och situationen är mer prekär än så, för inget av de mest naturliga regeringsalternativen kommer ens i närheten av att få egen majoritet i riksdagen. Anledningen till detta är att Sverigedemokraterna, sorgligt nog, nu är landets tredje största parti.

Alliansen förlorar regeringsmakten, vilket till stor del förklaras av att Moderaterna tappar stort. Från rekordvalet 2010, då partiet fick 30 procent av rösterna, halkar partier ner till 23,3 procent. Tappet är onekligen stort, men i ett längre tidsperspektiv, ter sig årets valresultat som högst normalt för M.

Ett glädjeämne för de borgerliga är dock att samtliga allianspartier klarar riksdagsspärren. Detta gör det möjligt att komma tillbaka i valet 2018, eller kanske redan i ett nyval någon gång under mandatperioden.

Samtidigt måste både M och hela det borgerliga blocket nu förbereda sig för tiden efter Fredrik Reinfeldt. När Reinfeldt avgår som partiordförande till våren står M inför ett vägskäl. Antingen fortsätter man att vara nya moderater, eller också återgår partiet till en mer systemkritisk och marknadsliberal politik. Med tanke på de stora problem som finns på den svenska bostads- och arbetsmarknaden är det hur som helst uppenbart att nytänkande behövs – inom flera av allianspartierna.

I skrivande stund ser Socialdemokraterna ut att få 31,1 procent, medan Miljöpartiet får 6,8 och Vänsterpartiet 5,7. Eftersom Feministiskt initiativ inte kommer in i riksdagen innebär detta att Stefan Löfven kommer att få mycket svårt att bilda en renodlad rödgrön regering. Rent teoretiskt finns givetvis möjligheten, men en sådan regering skulle få svårt att få igenom sin budget och osäkerheten skulle vara monumental.

Detta inser givetvis Löfven och därför är det högst sannolikt att kan sträcker ut handen över blockgränsen. Frågan är bara om någon från motståndarlägret kommer att greppa den. En regering bestående av S, MP, C och FP skulle kunna vara säker på att få igenom sin politik i riksdagen, men både C och FP skulle ha mycket att förlora på att kompromissa vänsterut. Och hur en sådan kvartett skulle kunna hålla ihop i längden är svårt att se.

Tiden får utvisa vilken regering Sverige i slutänden kommer att få. Det kan ta dagar, kanske till och med veckor, innan något färdigt alternativ har förhandlats fram. Men när så har skett kan landet stå inför ett läge där den traditionella blockpolitiken – i den form vi känner den – börjar vara överspelad. Ett sådant scenario kommer att ställa stora krav på ansvarstagande för alla respektabla partier. Låt oss hoppas att de klarar utmaningen för alternativet – att SD blir en politisk maktfaktor med inflytande – är så mycket värre.

Mer läsning

Annons