Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kommer inte undan Trumps idéer

Lagom till att Republikanerna i veckan samlas för sitt konvent för att formellt utse Donald Trump till sin presidentkandidat kom nya mätningar som visar på dött lopp mellan fastighetsmiljardären och Demokraternas Hillary Clinton i Florida, Ohio och Pennsylvania – tre delstater som anses vara avgörande i valet i november.

Annons

Det republikanska konventet hålls i Cleveland i delstaten Ohio. Det är inte bara en av de delstater där Trump nu ligger jämsides med Clinton, det är också en delstat där det finns gott om de vita arbetarklassmän som utgjort ryggraden i Trumps kampanj.

Två dagar före partikonventet presenterade Donald Trump sin kandidat som vicepresident Mike Pence. Trump har lyckats tysta större delen av motståndet inom partiet.

I gruppen finns en utbredd känsla av att det amerikanska samhället är på väg åt fel håll. Många har sagts upp från välbetalda industrijobb, som flyttat utomlands, eller fruktar att det är deras jobb som står näst på tur att globaliseras bort.

Och även om de hittar nya arbeten, vilket de i allmänhet gör, är det ofta med betydligt sämre lön. Så dör en del av den amerikanska drömmen och i stället föds en känsla av att politiken och kapitalisterna genom globaliseringen svikit vanliga, hårt arbetande amerikaner.

Det är ett missnöje med samhällsutvecklingen som inte bara gjorde det möjligt för Trump att köra över de republikanska etablissemangskandidaterna, den bidrog också till ett högt valdeltagande i de republikanska primärvalen. Denna förmåga att mobilisera väljare som annars kanske skulle ha stannat hemma är en faktor som gör Trump till en svår motståndare för Hillary Clinton.

Clinton kan däremot dra fördel av ett omfattande värderingsskifte i det amerikanska samhället. De senaste 15 åren har USA blivit allt mer sekulärt och positivt till exempelvis hbtq-rättigheter, vilket gjort att Republikanernas konservatism i värderingsfrågor för många kommit att framstå som alltmer i otakt med samtiden.

Dessutom fortsätter Republikanerna att vara kluvna kring sin presidentkandidat. Genom att utse Indianaguvernören Mike Pence, som har både Washingtonvana och starka band till partiets värdekonservativa falang, till vicepresidentkandidat hoppas Trump minska dessa konflikter.

Samtidigt lär kritiken kvarstå både bland storföretagsledare som ogillar Trumps protektionism och de delar av partietablissemanget som håller fast vid sina omdömen om presidentkandidaten som vulgär, farlig och polariserade.

Det är möjligt att dessa egenskaper till slut kommer att leda till att Trump förlorar kampen om Vita huset. På nationell nivå ger opinionsmätningarna i allmänhet Clinton ett övertag.

Även om det skulle innebära att många andades ut kommer det knappast att innebära att vi slipper undan de idéer Trumps kampanj kretsar kring. Kraven på mindre frihandel och uppfattningen att västvärlden inte längre ska få åka säkerhetspolitisk snålskjuts på USA är sannolikt här för att stanna.

I nästa val eller valet därpå kommer sannolikt en annan, mer valbar, kandidat att framföra samma budskap. Det är lika bra att vi förbereder oss.

Mer läsning

Annons