Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikten av oliktänkande

Annons
Där alla tänker lika blir det inte mycket tänkt sa den amerikanske journalisten och filosofen Walter Lippman en gång. Det ligger mycket i det. Därför är det viktigt att ha "högt till tak" i ett parti, annars stagnerar det. Visst är det lätt att ironisera över att högt i tak inte betyder mer än att partierna säljer sig väldigt billigt för att få just din röst, alldeles oavsett vad du tycker. Men där den interna debatten dör eller där vissa åsiktsriktningar "rensas" ut, blir det till slut väldigt inskränkt.
Det tycks vara det som händer inom vänsterpartiet just nu. I går visade Dagens Nyheter på att var tredje riksdagsledamot för vänsterpartiet inte ställer upp för omval 2006. Alla utom en av dessa tillhör de så kallade förnyarna. Frihetliga och demokratiska socialister hoppar av och kvar blir de mer dogmatiska kommunisterna. Det är sorgligt, både för den interna debatten inom vänstern och för hela den politiska diskussionen i stort.
Vi avslutar med Bertrand Russels ord: felet med världen är att de dumma är så tvärsäkra på allting och de begåvade så fulla av tvivel.

Mer läsning

Annons