Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledarsidan gör mig osäker

Annons

Replik på Petter Bergners ledare "Jag vill inte slita ont för att andra ska få leva på bidrag", ST, 25 januari.

Signaturen "Solidarisk" skriver under Ordet fritt, ST den 6 februari, en replik: "Den liberala självgodheten", på Petter Bergners ledare.

Repliken är en vältalig vidräkning med Bergners missunnsamma vulgärliberalism. Det är inte heller första gången Bergner figurerar på ST:s ledarsida med åsikter på behörigt avstånd från den radikala liberalism, som en gång stred för allmän rösträtt och småfolkets frigörelse från det gamla feodala samhället.

Nå, nu må väl Bergner få ha vilka privata åsikter han vill. Problemet är att de inte förblir privata när ST tillhandahåller utrymme för dem, i synnerhet inte när de ges plats på ledarsidan. Den intressanta följdfrågan blir vilken politisk hållning ST egentligen har. Tidningen kallar sig liberal med en politisk redaktör, Marcus Bohlin, och en ledarskribent, Sofia Mirjamsdotter. Båda skriver rätt sansade socialliberala ledare och skulle man enbart döma efter deras alster, kunde nog tidningen klassas som socialliberal.

Men så enkelt är det inte. På ledarsidan representerar en rad skribenter åsikter allt ifrån Bohlins och Mirjamsdotters socialliberalism till någon slags konservativ eller moderat nyliberalism med Bergner som högerytter. För att göra dimman ännu tätare kring den politiska tillhörigheten kallas inläggen ibland ledare, ibland krönika. Jag har alltid trott att man kan avläsa en tidnings politiska hållning utifrån dess ledarsida, men ST gör mig osäker.

Kan det vara så att det är det gamla Folkpartiets många gånger rätt svävande politik – någonting mitt emellan – som präglar tidningens hållning. Ett slags allomfattande superliberalism som inrymmer det mesta som inte är socialdemokratiskt eller socialistiskt, nu när alla de borgerliga partierna i Sverige har förklarat sig vara liberala. Med möjlighet att på ledarsidan ta in vilka borgerliga inlägg som helst oavsett grad av liberalism och att avstå kritik av de övriga alliansbrödernas många gånger rent konservativa åsikter?

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Ingmar Wahlström

ST svarar:

Låt mig klargöra hur det förhåller sig: Tidningens politiska hållning är den som förs fram under vinjetten ”Ledare”. Dessa kan vara skrivna av mig, Sofia Mirjamsdotter eller någon annan av de personer som vi samarbetar med inom Mittmedia-koncernen eller Liberala nyhetsbyrån. Därtill finns det texter som vinjetteras ”Krönika”. I den typen av texter kan skribenterna vara friare både i val av ämnen som åsikter. Krönikornas syfte är att skapa en mångfald av åsikter, vissa stämmer överens med ledarredaktionens ställningstaganden medan andra inte gör det fullt ut.

Marcus Bohlin

politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel