Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledarskapet på Kubal skapar oro och vantrivsel – flera skyddsombud har avgått i protest

Spaltmeter har skrivits om Kubal och sanktionerna. Och nu senast skriver ST om vikande metallpriser och dyr ström. Än fler kubalare är oroliga över det!

Vi anställda på fabriken har förstås inte mått bra av skriverier, spekulationer och oro inför framtiden.

Men dessvärre finns det andra saker som jag vågar påstå skapar än mer oro och vantrivsel på Sveriges enda aluminumsmältverk. Jag talar om ledarskap, om sättet på vilket man behandlar både sin egen personal och entreprenörer som jobbat troget åt Kubal i många år.

För snart tio år sedan ville företagsledningen, till varje pris, införa sexskift. Vi anställda sa väl egentligen blankt nej allra först för att sedan kräva ersättning för att ge upp rätten till sommarsemester som vi var vana vid.

Då, som av en märklig slump, började man lägga ut förslag till arbetsschema som innebar att den del av sommaren då vi inte hade semester skulle vi jobba mycket mer än annars. Fyra tolvtimmarsskift följt av två fridagar. Dessa scheman lades ut i matsalar och pausrum och folk slet sitt hår eftersom alla fattade att ingen orkar jobba på de villkoren i den arbetsmiljö och med de jobb vi har. Så sexskiftet röstades igenom av oss arbetare.

Med åren lärde vi oss hitta fördelarna med sexskift. Vi ställde alltså om våra liv för att trivas bättre med arbetstider och skiftgång och idag vet jag nästan ingen som vill gå tillbaka till det gamla.

Vad händer då?

Jo, plötsligt vill företaget att vi ska ta bort ett skiftlag och återgå till femskift. Och det, dessutom, med åttatimmars arbetspass och kortare fritid.

Jodå, visst är det lättare att jobba åtta timmar än tolv, men att vara ledig i sex dagar har också sitt värde. Med företagets nuvarande förslag skulle vi jobba två vardera av förmiddags-, eftermiddags- och nattskift.

Ledigheten mellan skiftcyklerna blir då fyra dagar. Vi tvingas jobba helger oftare än nu och säkerligen vill de ta bort de extra pengar vi fick för nio år sedan också.

Varför? Jo, de påstår att de är så rädda om vår hälsa att de inte tycker vi ska jobba så långa pass. Naturligtvis är det bara skitprat – de tror såklart att de får ut mer av varje person per arbetad timme.

Och inte nog med det. Under sommarmånaderna juni, juli och augusti vill de, igen (!), att vi ska jobba tolvtimmarsskift. Alltså, till exempel börjar jag på måndag morgon och jobbar kl 06–18, måndag och tisdag. Sedan två nätter. Stämplar ut fredag morgon för att återkomma till arbetet söndag morgon kl 06.

"Rädda om vår hälsa"...?

Och det är inte allt. Närmast rutinmässigt körs vi över. Man struntar i skyldigheten att ha med skyddsombuden vid större förändringar. Man har skurit ned skyddskommittéernas tid från en heldag i månaden till fyra gånger fyra timmar per år.

Flera skyddsombud har avgått i protest senaste året.

Man har också ökat vår arbetsbelastning med 25 procent. Schemalagt våra arbeten i detalj och talat om att den som inte klarar av det "kanske inte borde jobba här".

Kubalare

ST-kommentar:

Kubal har fått möjlighet att svara på insändaren, men har avböjt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel