Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Legendarisk amerikansk recensent har avlidit

Den amerikanska skribenten Harriet Klausner har avlidit 63 år gammal, skriver Dagens Nyheter. Hon var ett omstritt namn som recenserade över 30 000 böcker under sin "karriär" – och hyllade dem allihop.

Den tidigare bibliotekarien Klausner gjorde sig känd som recensent på näthandelsjätten Amazon. Av de sammanlagt 31 014 titlar hon hann anmäla fick samtliga betyget fyra eller fem stjärnor, något hon förklarade med att hon bara recenserade de allra bästa böckerna.

Harriet Klausner uppgav att hon plöjde mellan fyra och sex böcker om dagen, men frågan är hur noggrann läsning det var fråga om. Många anklagade henne för att bedriva en bluffverksamhet och ta emot gratisexemplar mot löfte om högt betyg. Hennes texter var ibland missvisande eller använde samma formuleringar som förlaget. Skeptiker har också kunnat visa att Klausners recensionsexemplar som sålts på Ebay ofta verkade oöppnade och med pressmaterial ännu kvar mellan pärmarna.

Bluff eller inte – Klausner var inflytelserik person och nådde stora grupper läsare. 2006 utnämndes hon av Time Magazine till en av årets viktigaste personer för sitt stora genomslag i informationsåldern, och för att ha medverkat till en "tyst revolution" mot etablerade kritikers smak.

Det är obegripligt för mig att en del människor bara läser en bok i veckan. Jag förstår inte hur någon kan läsa så långsamt, sade hon i ett svar till sina kritiker.