Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legendariskt gatukök i Sundsvall

/
  • Under tidigt 60-tal såg Curres korvkiosk ut såhär där den stod vid sin ursprungliga plats efter Skolhusallén..Foto: privat

Annons

Curres är ett välkänt gatukök i Sundsvall. Här berättar Curres son, Lasse Ericsson, om hur det började.

"Min far, Curt Ericsson, var en duktig charkuterist som arbetade på slakteriet i Sundsvall. Han hade oturen att råka ut för en olycka 1956 som skadade hans axel. Därmed var hans yrkesbana slut. För de som då var s.k. partiellt arbetsföra fanns dock en möjlighet att få tillstånd att öppna en kiosk och det var vad han gjorde. Han köpte en plåtkiosk på hjul och fick en plats vid Skolhusallén. Första åren fick kiosken köras hem efter bilen var natt. Den drogs då av en Volvo Duett.

Som kunnig charkuterist nöjde han sig inte med utbudet av råvaror utan gjorde egna recept på en kokkorv och en stekkorv som han lät sin forna arbetsplats slakteriet tillverka och leverera som färskvara. Alla andra kiosker sålde konserverad korv men dessa höll inte måttet enligt farsan. Han sålde så mycket korv att han faktiskt var slakteriets största kund på färsk varmkorv.

Hemlagad senap skulle man ha också och mina föräldrar for runt och provsmakade andras produkter. Min mor, Rut Ericsson, experimenterade därefter fram tre egna recept som senare blev legendariska. En mild söt senap, en stark senap samt en tomatsenap. En kokt med en sträng ljus mild senap och en sträng tomatsenap gick under namnet "Special" och folk kom långväga ifrån för att handla.

Det blev så småningom till ett trafikbekymmer för Sundsvalls kommun som beslöt att kiosken skulle flyttas in på Kyrkogatan.

Så förflöt 20 år och det dök under åren upp pannbiff med lingonsylt och mos i kioskerna i Skåne. I fjollträsk döpte man det till hamburgare efter amerikanskt språkbruk och detta spred sig norröver tillsammans med pommes frites. I mitten av 70-talet byggde min far därför ett modernt gatukök som blev Sundsvalls största med namnet Curres Gatukök. Tyvärr dog han efter ett par år knall och fall och jag som nyss fyllt 22 blev över en natt chef för sex anställda och fick ta itu med alltsammans tills min mor var redo att ta över jobbet. Jag hade inte någon lust att sälja korv då jag hade utbildat mig i ett annat yrke. Min mor drev kiosken ytterligare något år och sålde sedan.

Senapen då? Jo, receptet behöll hon när hon sålde. Varje morgon i bortåt trettio år hade hon kokat senap för dagens behov. Hon är också borta numer men recepten gick i arv och i dag är det bara jag och min syster som vet hur man gör, även om andra ibland påstår att det är äkta Curres senap som de säljer."

Lasse Ericsson

Annons