Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Legofantaster spenderade lovet på skolan

Under veckan har det varit skolledigt för eleverna.
Men det är inte alla som hållit sig från lärosalarna.
På Söråkers skola har en grupp elever finslipat detaljerna inför årets legotävling.

Åtta femteklassare uppdelade i tre grupper ska kämpa för Söråkers skola under First Lego League-tävlingarna i Jämtland om en knapp vecka.

Eleverna har jobbat med projektet i åtta veckor och under höstklovet kämpade de med sista detaljerna inför tävlingarna på Mittuniversitetet i Östersund.

– Vi har fått ganska mycket gjort under de här dagarna, säger Mattias Tykosson som är med i teamets forskningsgrupp.

Under höstlovsveckan har eleverna jobbat med olika saker på skolan. Bland annat har man färdigställt en rapport som ska skickas till domarna, som består av adjunkter på universitetet i Östersund. Rapporten ska vara inne till onsdag i veckan och beskriva vad elevernas legoprojekt handlar om.

– Det är så att de ska kunna förbereda frågor till eleverna, förklarar Bengt Böhlin, en av två lagledare och lärare på Söråkers skola.

Under tävlingarna, som i år fokuserar på insamling, sortering, återvinning samt återanvändning, ska eleverna presentera sitt bidrag. Det handlar om att marknadsföra projektet, visa på lösningar kopplat till årets tema och utföra uppdrag med en legorobot.

Uppdragen får ta max två och en halv minut så det gäller att välja ut vilka uppgifter som ska utföras. Och för att inte hamna i problem så har man tagit det säkra före det osäkra.

– Vi har två robotar med oss om en går sönder, säger Mattias Tykosson.

Sammanlagt är det fyra lag som är med i tävlingen. Två lag från Västernorrlands län och två från Jämtlands län. Vinnande laget går vidare till Skandinavisk final i Mo i Rana, Norge.

Och hela konceptet med tävlingen gillar deltagarna.

– Jag tycker det är kul, säger Tilde Brundin som spenderat större delen av höstlovet på skolan.