Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif Boork om de ojämna villkoren: – Det är inte herrhockeyns öronmärkta pengar

I SHL och Hockeyallsvenskan finns både läkare och ambulans på matcherna. Riksserien får klara sig utan. Det kostar för mycket, anser klubbarna. – Självklart ska det finnas på damhockeyn också, menar förbundskaptenen Leif Boork, som tycker att klubbarna ska ta större ansvar för damlagen.

Det finns inget krav från Svenska Ishockeyförbundet att det ska finnas läkare och ambulans på plats när Riksserien spelas. Damhockeyns ekonomiska förutsättningar gör också att det inte finns pengar att betala det själva. Men enligt landslagets förbundskapten, hockeyprofilen Leif Boork, borde det vara samma villkor för damerna som för herrarna.

– Jag tycker det är ganska enkelt. Det är självklart att det ska finnas även på damernas matcher, säger han och fortsätter:

– Jag tycker nog att förbundet ska ställa de kraven, även om jag inte vet hur diskussionerna mellan förbundet och klubbarna har gått.

Han menar att det inte ska spela någon roll att damhockeyn har betydligt sämre ekonomi än herrhockeyn.

– Jag anser att Modo hockey innefattar juniorverksamhet, hockeyskola och damhockey. Klubben innefattar ju många olika grenar. Detsamma gäller för Djurgården, Luleå, Leksand, det är ju inte många som har renodlade damhockeylag, säger Leif Boork.

Eftersom damhockeyn har svårt att försörja sig på egen hand menar han att pengarna som herrlagen drar in ska gynna hela klubben, inte bara seniorherrarna.

– Kostnaden bör ju ligga på klubben. Det är inte herrhockeyns öronmärkta pengar. Herrseniorerna bekostar ju hela verksamheten.

Skaderisken inom herrhockeyn, där tacklingar är tillåtna, anses kanske högre än i damhockeyn. Men även i Riksserien smäller det rejält. För drygt en vecka sedan bröt landslagsspelaren Erika Grahm foten och fick beskedet att hon blir borta resten av säsongen. Sundsvall Wildcats har drabbats av flera hjärnskakningar och AIK's Lisa Hedengren kämpar fortfarande med sviterna av en hjärnskakning hon drabbades av i december, för att nämna några skador den här säsongen.

– De har ju historiskt sett haft så små resurser så spelarna tänker nog inte på att det inte finns läkare och ambulans på plats, förrän det händer något. Det brukar vara någon kompis eller ledare som skjutsar till akuten, säger Leif Boork.

Han menar att damspelarna är vana att skillnaderna är stora, men att det sker små förändringar hela tiden.

– I biljettinsläppet är det ofta spelare, föräldrar och anhöriga som hjälper till och de hjälper till att flytta målen i pauserna. Det är ju en oändlig skillnad i hur damhockeyn är organiserad jämfört med herrhockeyn. Det är bra att det lyfts fram så att det sätter press på spelare, klubbarna och förbundet, säger han.

Leif Boork medger att han själv inte heller hade något intresse för damhockey men så blev han tillfrågad om att bli resursperson inför OS i Sotji 2014.

– Jag hade ingen aning och tyckte inte att det var viktigt, men jag kom in i något som verkligen var på gång. Jag var ju ledig och tänkte att det skulle bli ett kortsiktigt projekt men jag blev väldigt tänd på det här, berättar han.

Efter OS 2014 blev en av Sveriges största profiler inom herrhockeyn fast i damhockeyn.

– Jag träffade passionerade spelare och engagerade ledare med små förutsättningar, som ägnar sitt liv åt det här. Det var ju så det började för mig för mig och efter 45 år inom herrhockeyn mötte jag samma engagemang i damhockeyn, säger Leif Boork.

Det har hänt mycket i damhockeyn, även om förändringarna går långsamt och inte alltid syns utåt, tack vare engagemanget från spelare, ledare och alla som rör sig kring damhockeyn. Men klubbarna måste hänga med, menar Leif Boork.

– Professionaliteten växer och damhockeyn växer på alla håll och kanter. Jag tror att vi inom en kort tid kommer att se utvecklingen för att vi lever i ett samhälle där tjejer och killar ska ha samma förutsättningar, säger han och fortsätter:

– Vi har haft en utveckling inom material, mediebevakning och tjejerna rör sig mellan klubbarna. Jag tror det är viktigt för klubbarna att hänga med i utvecklingen, de måste med på tåget.

Förutom ett större ekonomiskt ansvar från klubbarna behövs en ännu tuffare internationell satsning. Inför OS i Vancouver 2010 diskuterades damhockeyn på grund av USA och Kanadas överlägsenhet och Svenska Olympiska Kommittén var då oroliga för att Sverige skulle anses för dåliga. Därför anlitades Leif Boork inför OS 2014 och de internationella framgångarna har lett upp Sverige till nummer fem i världsrankingen.

– 37 länder i världen har damhockeylag, 49 har herrlag: det är inte så stor skillnad. Får vi nu ett internationellt genomslag tror jag att damhockeyn växer ännu mer, säger Leif Boork.

Så här ser sjukvårdslösningen ut för Riksseriens lag (länk till SVT Västernorrland)