Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif Israelsson har fel om bemötandet av traumapatienterna

Replik på artikeln "Koncentrering av vård skulle rädda 500 människoliv", ST den 1 december.

2014 hade vi i Sollefteå 74 stycken traumaomhändertaganden, fyra av dessa skickades vidare till centra med högre kompetens, tre till Umeå och en till Uppsala, resten behandlades lokalt. Vari ligger det oacceptabla i detta, Leif Israelsson?

Israelsson påstår också att traumapatienterna behandlas av ickelegitimerade läkare på akutmottagningen, detta är lögn. Vid alla trauman kallas specialister i kirurgi eller ortopedi in. Dessa tillsammans med röntgenläkare och narkosläkare, når patienten, långt innan patienten skulle ha nått Sundsvall om denne transporterats dit. Alltså, specialistkompetens personal omhändertar patienten på Sollefteå sjukhus.

Den ”traumautredning” som Leif Israelsson refererar till sammanfattas som "Det är Socialstyrelsens förhoppning att denna rapport, tillsammans med den nationella statliga nivåns arbete med kunskapsstyrning av svensk krisberedskap och traumavård, kan ligga till grund för ett fortsatt arbete med att utveckla förmågan att hantera en allvarlig händelse med ett stort antal skadade.” "Ett stort antal skadade”, detta har ju ingenting med att göra hur vi tar om hand t ex en trafikolycka med vanligtvis ett fordon inblandat.

För övrigt refererar också Israelsson till ”utredningen om den högspecialiserade vården”, vad säger den då? Jo, att 2018 så skall definitionen av vad högspecialiserad vård är, vara klar. Alltså vad denna definition är finns ännu inte. Hur kan man referera till något som inte existerar?

Jag förutsätter att man läst en studie/utredning innan man hänvisar till den.

Vad Leif Israelsson bör fundera över är hur man kan göra sjukvården bättre för den enskilde patienten med befintliga resurser, inte att begränsa dessa resurser. En av de största utmaningarna Israelsson har att fundera över är hur operationssalskapaciteten i länet kan hållas på en acceptabel nivå under de ombyggnationer som är planerade i Sundsvall (och eventuellt i Örnsköldsvik), det är att tänka på patienten.

Israelsson är välkommen till mig i Sollefteå så kan vi tillsammans gå igenom de traumarutiner vi har för att klargöra eventuella missförstånd och gemensamt lyfta blicken mot något som är gynnsamt för befolkningen i hela Västernorrland.

Mats Åström

Överläkare vid länsgemensamma operationscentrum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel