Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lekskogen försvinner trots klagomålen – när ska kommunen ta till sig av våra synpunkter?

Nyligen kunde vi läsa en artikel i ST där Anders Hedenius (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, uttalade sig om hur man tagit hänsyn till närboendes synpunkter gällande den nu beslutade exploateringen av området nedanför Hagaskolan. De justeringar som har gjorts är i bästa fall marginella i förhållande till de synpunkter som har kommit in, men räddar inte på något sätt de värden som finns med den i dag oexploaterade marken. Barnen på Hagaskolan och i närområdet tappar sin lekskog och samtliga boenden tappar en grön oas i området.

Läs artikeln här (Plus): Klartecken för bostadsbygge i Haga – trots protester: "Vi har lyssnat på kritiken"

All forskning är entydig. Skog har en positiv effekt på såväl barnens lärande som på människors hälsa. Det vore intressant att veta vad barn- och utbildningsnämnden egentligen tycker om detta. Är man alls införstådd med skogens positiva effekter? Borde man inte göra sitt absolut yttersta för att värna om bästa möjliga förutsättningar för barns lärande i en kommun som 2016 rankas på plats 243 av totalt 290 kommuner i Lärarförbundets skolrankning?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Obenägenheten att lyssna på insikter och kommentarer från kommunens medborgare verkar vara ett mönster för den sittande ledningen. Vi har tidigare i sommar sett flera skrivelser angående expansionen av Katrinehill. Det är en oroväckande utveckling.

Man kan också ställa sig frågande till vad värdet av de bostäder som nu ska byggas på Haga egentligen är. I en kommun som tappar i såväl skol- som företagsrankning har man ambitionen att växa. Det är jättebra, men om man ser till det enorma antalet bostäder som antingen har byggts de senaste tre åren och som ska byggas i enlighet med de detaljplaner som nu tas fram och att det uppenbarligen råder ett bristande intresse för de bostäder som nu planeras på Norra kajen, måste man ställa sig frågande till om bostadsbyggande i sig är den enda lösningen. Förmodligen inte. Stadens expansion måste gå hand i hand med utvecklingen av de värden som ska attrahera människor att flytta hit. Då duger det inte med att ha en fallande trend i skol- och företagsrankning.

Kommunen måste ta ett helhetsperspektiv över den totala utvecklingen för Sundsvall. Samtidigt måste man visa kommunens medborgare en större hänsyn och vara öppen för att ta till sig av våra synpunkter, innan man tar ett förhastat beslut som kraftfullt negativt påverkar barn och närboende.

Johan

Läs även:

Låt inte byggbolagens vilja gå före skolbarnens säkerhet

Planprogrammet för Katrinehill saknar vetenskaplig förankring – oacceptabelt av kommunen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel