Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart Hellsing är död

Konstnären och författaren Lennart Hellsing har avlidit, uppger förlaget i ett pressmeddelande. Han blev 96 år gammal.
– Han var en fantastiskt inspirerande person, säger Cecilia Östlund, ordförande i Lennart Hellsing-sällskapet.

Annons

Lennart Hellsing avled natten till onsdagen i sitt hem i Stockholm.

"In i det sista var han en samlande kraft för sin stora familj och spred värme och trygghet omkring sig. Han lämnar ett stort tomrum efter sig", säger familjen i ett pressmeddelande.

– Han har varit så otroligt mångsidig och sysslat med så många olika facetter av barnlitteratur, barns läsning och barnkultur och främjat den på många olika sätt, säger Cecilia Östlund, ordförande i Lennart Hellsing-sällskapet.

Hon beskriver honom som "en fantastiskt inspirerande person" och en "allkonstnär".

– Han ville ta in så många olika uttryck och intryck för barn. Inte bara text utan bild, musik och rörelser. Han såg det som ett sammanhang, säger Östlund.

Hellsing är känd för böcker som "Krakel spektakel och Kusin Vitamin" från 1952. Med stor språkglädje och allvar skrev han nonsensramsor som "Lapprika papprika puddingpastej" och "Dinkeli dunkeli doja".

I "Ägget" tog han sig an det tunga existentiella allvaret utifrån ett tänkande ägg.

Som personlig favorit bland sina många böcker lyfte Lennart Hellsing fram "Sjörövarbok" från 1965, där han helt osannolikt lyckats använda ordet "slå" i 36 olika betydelser.

TT