Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart var på väg mot döden – idrotten blev hans räddning

Efter ett läkarbesök fick han beskedet: "Du kommer förmodligen dö inom fem år".
Där och då började Lennart Carlssons väg tillbaka.
En väg som gick via idrotten.
– Jag har aldrig mått så här bra, jag är inte samma person som tidigare, säger han i dag.

Efter att ha idrottat ett helt liv och varit en framgångsrik bågskytt tog sig Lennart Carlssons liv en ny vändning i mitten av 80-talet.

– Det var jobb, jobb, jobb och fanns inte utrymme för annat. Jag jobbade sent och tog en öl och åt dålig mat på kvällen. Dessutom kunde jag röka tre paket cigaretter om dagen, berättar han i dag.

Familjelivet blev lidande och det höll på att gå riktigt illa. I mitten av 2000-talet fick han beskedet att han drabbats av KOL, hade kärlkramp, stressymptom och var överviktig.

– De sa att jag förmodligen skulle dö inom fem år. Jag hade missbrukat kroppen i över 20-25 år med rökning och dåligt leverne, säger Lennart som började vägen tillbaka.

– Jag deppade något år, sedan samlade jag kraft.

Julen 2009 återupptog han bågskyttet igen.

– På julen rensade vi kontoret på jobbet och min äldste son hittade min gamla pilbåge med ett lager av damm på, den hade legat där i 24 år. Han frågade om vi inte skulle börja göra något tillsammans, så vi började skjuta pilbåge, säger Lennart Carlsson.

Han hittade tillbaka till idrotten som han brann för som ung, samtidigt som hälsan sakta men säkert förbättrades.

– Det har betytt oerhört mycket för mig, jag tror aldrig jag hade klarat det här utan idrotten. Om jag inte hade slutat idrotta hade jag aldrig fallit in i det där egotrippade livet med så mycket jobb, säger han.

I dag har Lennart Carlsson en anställning som gör att han kan träna på arbetstid.

– Sedan jag blev sjuk jobbar jag åtta timmar om dagen, men får träna två av dem. Totalt tränar jag ungefär 35 timmar i veckan, varav kring tjugo är bågskytte, säger han och skjuter sedan några träningspilar inne på kontoret på Skönsmon i Sundsvall.

Träningen är en viktig del i behandlingen av KOL.

– Huvudsyftet för mig är att överleva. Jag fick rådet att ta det lugnt, men jag gjorde tvärtom och tränade. Nu skulle jag vilja dra i gång en träningsgrupp för KOL-patienter, jag vet ju hur man kan göra, säger Lennart och berättar att han fått sin egen lungkapacitet att öka igen.

– Jag har aldrig mått så bra som jag gör nu, jag är inte samma person längre.

Med sig i idrotten har Lennart nu även sambon Anette och dottern Felicia. Tillsammans med Felicia anordnar han bågskytte för människor på flykt under tre söndagar i december.

Att dela intresset för idrotten med familjen betyder mycket.

– Det är underbart, och när Felicia är 13 får hon börja skjuta som senior. Då kan jag, hon och Anette tävla i ett lag, det har vi pratat om, säger Lennart.

På det idrottsliga planet har han sedan comebacken vunnit två SM-guld, och nyligen tog han hem segern i en tävling i Australien. I februari väntar EM i Ungern och i grenen långbåge jaktrecurve finns ett långsiktigt mål.

– Att vinna VM 2021. Det målet satte jag för fyra år sedan, och innan dess ska jag ha tränat 10 000 timmar, säger han.