Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Letar miljögifter där tryckerier har funnits

Det finns många platser i länet med miljögifter. Ett arv från tidig industrialism och andra produktioner. Totalt handlar det om 2 567 områden. Just nu undersöker länsstyrelsen bland annat den grafiska industrins eventuella föroreningar som kan finnas kvar i marken.

I länet finns 65 objekt varav 31 i Sundsvall, fem i Ånge och ett i Timrå. Miljöhandläggare Linda Wilhelmsson på länsstyrelsen jobbar med att riskbedöma samtliga objekt.  I slutändan kan det handla om att marken där verksamheten bedrivits måste saneras.

I Sundsvall var den grafiska industrin till största delen lokaliserad i Stadskärnan.

– När det gäller Sundsvall så finns en risk att eventuella gifter i marken hamnar i Selångersån, säger hon.

Selångersån är klassad som riksintresse för naturvård. Inventeringen ska ta reda på om det finns risk att gifter som är kvar i marken kan lakas ut till ån. Om risken betraktas som hög kan krav på sanering komma.

Gifter som kan finnas kvar från grafiskt industri som jobbat med tryckerier och fotoframställningar kan vara järn, kobolt, mangan, fotogen, thinner, bly och klorerade lösningsmedel.  Linda Wilhelmsson menar att faran är som störst när det gäller verksamheter som inte varit anslutna till det kommunala vatten- och avloppssystemet.

– Då är det framförallt verksamheter som varit i gång före 1960-talet.

Just nu pågår datainsamling från olika platser där verksamhet funnits. Det handlar om att läsa dokument som finns kvar och intervjua människor som jobbat i verksamheten. Sedan görs också ett besök för att kunna på plats göra bedömningar.

– Jag tittar på områdets spridningsförutsättningar som markens lutning, jordart, byggnadens skick, påverkan på växter och miljö samt närhet till boende vägs in.  

Inventeringen ska vara klar under nästa år. Först när den är klar vet man om det krävs åtgärder för att sanera mark. ST var med när Linda Wilhelmsson gjorde ett besök utanför Kaltes tryckeri på Parkgatan i närheten av tågstationen. Någon verksamhet finns inte i lokalen i dag.

– Här bedömer jag inte att det ska vara någon överhängande risk.

Om något av alla objekt hon besöker får en högre riskfaktor är det inte säkert att det blir krav på sanering.  Det ska göras prioriteringar mot andra branscher som haft miljögifter i sin produktion.

– Det handlar bland annat om det finns någon ansvarig verksamhetsutövare eller fastighetsägare som det går att rikta krav mot för sanering och, till den del där ansvarig inte finns, om hur stora medel som länsstyrelsen kan få från Naturvårdverket för att kunna påbörja åtgärder.

Andra branscher som också undersöks är flygplatser och där det varit gummiproduktion. Tidigare har länsstyrelsen inventerat massa- och pappersindustri, kemtvättar, verkstäder och sågverk.