Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberala ungdomsförbundet sätter ned foten i frågan om djursex

Sex med djur, det vill säga tidelag, var en gång i tiden belagt med dödsstraff i Sverige. Men tiderna förändras och rättsskipningen med den.

År 1944 avkriminaliserades tidelag, för att i februari 2014 bli straffbart på nytt. Inte för att tidelag utgjorde någon vanlig företeelse eller kanske ens ett samhällsproblem, men tillåtet borde det inte vara ansåg riksdagen.

Liberala ungdomsförbundet (LUF), som i dagarna håller kongress, väcker nu liv i frågan på nytt. Under torsdagen beslutade kongressen med knapp majoritet att förorda att det ska bli lagligt att ha sex med djur, förutsatt att djuret i fråga inte skadas.

LUF är långt ifrån det enda ungdomsförbund som på liknande manér plockar upp till synes udda frågor, för att sedan låta de principiella argumenten för och emot brytas mot varandra.

Det är däremot svårt att förställa sig äldre folkpartister stå i en talarstol och vrida och vända på tidelagsfrågan tills alla argument är uttömda.

Någonstans längs livets väg tappar nog de flesta politiskt engagerade förmågan att gå in med liv och lust i de till synes små symbolfrågorna. Kanske är detta en styrka. Kanske är det enbart en förlust.

Och vad ST:s ledarsida beträffar har frågan om tidelagets vara eller icke hittills varit en ickefråga. Någon linje har därför inte formulerats i frågan.

Men LUF:s kongressdiskussioner gör onekligen att det är lätt att känna sig ganska gammal. Och pryd.