Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalerna: Finns stor potential för solenergi i Sverige – är en förutsättning för att nå klimatmålen

Många tror att det i Sverige är så mörkt och kallt att det inte finns någon potential för solenergi. Men det är fel. Även om det inte är lika ljust och soligt hela året som det är just den här årstiden så finns det potential för solenergin även på våra breddgrader.

Faktum är att Sverige har 60 procent av Italiens solinstrålning, ett land som idag får tio procent av sin el från sol. Dessutom fungerar solpaneler bäst i kyla och vårvintern är förvånansvärt nog den bästa årstiden då ökat antal soltimmar kombineras med kyla.

Läs även: Så blir du klimatsmart – för det är vi som kan rädda världen

Idag kommer mindre än en procent av svensk elproduktion från solenergin. Men vi skulle kunna få så mycket som 20 procent av vårt elbehov från solen. På global nivå vet vi att solenergi har en teknisk potential på 20 miljoner TWh, vilket motsvarar 50 gånger världens elanvändning!

Ökad användning av solenergi skulle göra särskild stor nytta i låginkomstländer där elproduktion sker decentraliserat i varje stad för sig och beroendet av fossila källor är stort. Utbredd användning av solenergi är också en förutsättning för att vi ska kunna klara klimatmålen i Parisavtalet. Solkraft är den snabbast växande energikällan i världen just nu och bara i år installerar Kina hisnande 14 gigawatt.

Läs även: Klimatförändringarna kan tvinga oss till det förgångna – ett liv utan kyl, frys och andra bekvämligheter

Med mer solpaneler kan vi minska koldioxidutsläppen, men det kan också skapa en mängd nya jobb i Sverige på en marknad med stor potential. Om vi skulle använda 25 procent av de tak som är gynnsamma för att producera solel skulle solbranschen i Sverige kunna växa till 3 500 nya ingenjörsjobb. Det är fler jobb än vad hela branschsegmentet kol, olja och gas sysselsätter.

Liberalerna vill förenkla för privatpersoner att sätta upp solpaneler, bygglov ska inte behövas. Det ska också vara möjligt att få rotavdrag för att sätta upp solpaneler.

Läs även: Håller med – ge böter till folk som tvättar bilar och låter miljöovänligt vatten rinna ut i gatan

Du som producerar egen solenergi ska inte behöva skatta för det, lika lite som du skattar för ditt hembakta bröd. Det ska helt enkelt bli enklare att ta till vara på solenergin.

En viktig insats är att sprida kunskap om solenergins potential till fler. Det kan alla vi som är intresserade av klimatfrågor bidra med. Ingen ska behöva gå runt och tro att det är för mörkt och kallt i Sverige för att vi ska kunna dra nytta av solen även här. Vi liberaler tror på solen.

Maria Weimer (L)

Riksdagsledamot, energipolitisk talesperson

Ingeborg Wiksten (L)

Partistyrelseledamot, gruppledare regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel