Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalerna i landstinget vill ha sjukvårdsbiträden tillbaka: "De kan utföra enklare arbete"

Återinför vårdbiträden, kräver Liberalerna i Västernorrland i en landstingsmotion.
– De kan utföra enklare arbete som att servera lunch, tvätta kläder och vaktmästaruppgifter, säger Ingeborg Wiksten (L).

Bakom förslaget ligger bekymmer över att sjuksköterskor ägnar allt mer tid åt städning, brickutdelning vid lunchtid och basal omvårdnad.

Det är arbetsuppgifter som enligt L skapar en inre stress när det ställs mot de uppgifter som tillhör sjuksköterskans profession. Inte heller undersköterskors kompetens tas rätt tillvara då de är utbildade till experter på omvårdnad.

– Det var fel att man tog bort undersköterskor och vårdbiträden i landstinget. Sjuksköterskor gör i dag uppgifter som de inte är utbildade för. Det blir varken kvalitet eller effektivitet, säger Ingeborg Wiksten (L), gruppledare i landstinget.

– Jag hade själv min svärfar på sjukhuset bara för någon vecka sedan. Inom loppet av fem minuter kom tre olika sjuksköterskor och frågade om han ville ha fika. Man förstår att de är stressade – och gör fel saker.

Insändare: Besviken undersköterska

I de enklare uppgifterna ser Ingeborg Wiksten också möjlighet till jobb för nyanlända invandrare.

Motionen läggs lokalt i Västernorrland och sammanfaller med att partiledaren Jan Björklund och två andra toppnamn samma dag pläderar för samma sak i en artikel på DN Debatt.

Det är ingen slump. Sarah Karlsson (L) från Härnösand sitter med i en nationell vårdgrupp för att förnya partiets politik. Ingeborg Wiksten sitter i partistyrelsen.

Jan Björklund får dock mothugg direkt av Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet som organiserar sjuksköterskorna.

– Föråldrat och helt fel. Vi behöver goda lokalvårdare som kan städa ordentligt, men det är inte vårdbiträden som ska göra det. Vi behöver lokalvårdare som förstår vad det innebär, för det är en helt annan smuts på sjukhus. Det krävs kunskap om bakterier och blod, säger Sineva Ribeiro till TT.