Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalerna: Nej till V-förslaget om ny stadspark för 36 miljoner – bättre satsa på Norra berget

Varje gång en politiker kommer med en idé som ska "sätta kommunen på kartan" bör man dra öronen åt sig. Det brukar betyda att förslaget kommer att kosta hiskeligt mycket pengar och att det är ganska oklart vad den exakta vinsten eller fördelen är.

Den senaste i raden att presentera en av dessa glädjekalkyler är Vänsterpartiet i Sundsvall som vill bygga en ny stadspark. Tanken är att antingen sanera en industritomt i Västermalm eller försöka bygga så skonsamt man kan kring fornlämningarna på Högomsfältet.

Vi vet inte vad det är för ett botaniskt Shangri-La som vänstern tänkt sig men enligt dem själva ska tydligen "trädgårdsintresserade från när och fjärran lockas".

Om projektet blir den turistmagnet som Vänsterpartiet hoppas på är högst oklart. Vad som däremot är klart är att kostnaden är beräknad till 36 miljoner kronor. Ja, du läste rätt! Vår arma högt belånade kommun ska punga ut med 36 miljoner för att bygga en ny stadspark. Gissningsvis ska detta finansieras antingen med högre skatt eller ännu mer lån. I vilket fall som helst så är det vi Sundsvallsbor som får plocka upp notan i slutändan. Kommunala satsningar är aldrig en skänk från ovan. Det är medborgarna som betalar.

Investera gärna i en stadspark som förskönar vår stad. Men satsa i så fall på den stadspark vi redan har. Och låt det för guds skull inte kosta 36 miljoner.

Men en stadspark är väl ändå trevligt kanske ni tänker. Förtjänar inte Sveriges vackraste stad en ordentlig stadspark? Vår poäng är att vi redan har en stadspark. Den heter Norra Berget, den är helt enastående i sitt slag och till skillnad från Granlo/Västermalm har den en stor fördel i att den faktiskt ligger i staden.

Självklart är det på Norra berget vi ska lägga krutet. Tänk vad vi skulle kunna åstadkomma om vi lade ens en bråkdel av de 36 miljonerna på att utveckla Norra berget. Enligt en beräkning skulle exempelvis en bergbana upp till berget kosta cirka tio miljoner. Det skulle göra vårt älskade Norra tillgängligt för Sundsvallsborna och garanterat även generera turism.

Därför har vi i Liberalerna motsatt oss Vänsterpartiets förslag i stadsbyggnadsnämnden. Investera gärna i en stadspark som förskönar vår stad. Men satsa i så fall på den stadspark vi redan har. Och låt det för guds skull inte kosta 36 miljoner.

Lars Holmgren (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden

Michael Jonsson (L), styrelseledamot i Liberalerna Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel